Stuitend!

zaterdag, 21 februari 2015

Stuitend, dat was en is het optreden van Dijsselbloem tegenover de nieuwe Griekse regering. Dat hij aarzelt om de kersverse Griekse minister van Economische Zaken Varoufakis een hand te geven, dat is tot daar aan toe.

Rob Lubbersen

Griekse hoop en Griekse inspiratie

zaterdag, 21 februari 2015

Het is natuurlijk nog veel te vroeg om een balans op te maken van het optreden van de nieuwe Griekse regering. Als we dit schrijven is de strijd tussen Syriza en de Europese machthebbers nog aan de gang en dat zal de komende tijd nog wel zo blijven.

Willem Bos

Moordenaars serieus nemen

donderdag, 19 februari 2015

Na de aanslagen in Parijs en Kopenhagen worden we overspoeld met pogingen om te verklaren wat de motivatie van de daders was. Het is opvallend hoeveel er over de moordenaars geschreven wordt, zonder te luisteren naar wat ze zelf zeiden.

Alex de Jonge

De functio­naliteit van ongelijk­heid

maandag, 16 februari 2015

U heeft vast wel eens gehoord van John Maynard Keynes en het boek The General Theory of Employment, Interest and Money. Keynes verschafte hiermee de macro-economische basis voor de naoorlogse verzorgingsstaat.

Merijn Oudenampsen

Lijn 3

vrijdag, 13 februari 2015

Het is de dag in naar ik meen 1988 waarop een schrijver -zijn naam ben ik nu even kwijt- de fatwah over zich heen krijgt, dat is een doodvonnis op zijn Iraans ...

JoopFinland

Wie radicaliseert er mee?

zaterdag, 7 februari 2015

Als het aan Ivo The Oppressor Opstelten ligt, komt er een wet die “mensen die de nationale veiligheid bedreigen” een meldplicht oplegt.

Joke Kaviaar

Trekarbeiders en loonslaven in West-Europa

woensdag, 4 februari 2015

Dit stukje gaat over de unieke samenwerking bij het verzet in Noordwest Duitsland tegen de systematische uitbuiting van trekarbeiders in de vleesindustrie.

Piet van der Lende

Gevaarlijke gekken en hun griezelige volgelingen

zondag, 1 februari 2015

'Een volkomen normaal verlopen bevalling,' stelt de dokter Frau Hitler gerust in het grandioze verhaal 'Een blijvertje' van Roald Dahl. 'O, mijn God,' bidt de moeder, die al menig kind verloor, 'wees dit kind genadig.'

Rymke Wiersma