Naomi Klein: niet koolstof maar kapitalisme is het probleem

vrijdag, 31 oktober 2014

Na ‘No Logo’ en ‘De shock doctrine’, heeft de Canadese schrijfster en activiste Naomi Klein weer een fantastisch boek geschreven: ‘This changes everything, Capitalism vs the climat’, in het Nederlands vreemd genoeg vertaald als ‘No Time, verander nu, voor het klimaat alles verandert’.

Willem Bos

Cynisme vs cynisme

woensdag, 29 oktober 2014

Dagelijks volg ik al maandenlang het treurige nieuws over Syrië en Irak via media waarvan ik hoop dat ze een enigszins helder en genuanceerd beeld weten te schetsen van de krankzinnige oorlog die daar woedt.

Hans de Bruin

Het kookboek van Martin Sommer

zaterdag, 25 oktober 2014

Ik lees al jaren de bijdragen van Martin Sommer in de Volkskrant. Er zit iets van voyeurisme in mijn belangstelling want wij waren jaargenoten aan het Historisch Seminarium van de UvA.

JoopFinland

Ander Geld

dinsdag, 14 oktober 2014

Een andere economie, iedereen met een kritische blik en een empathisch hart wil die wel, maar hoe kom je van a naar b?

Rymke Wiersma

Als krakers geschiedenis schrijven

dinsdag, 14 oktober 2014

Onlangs is er een boek over de ontruiming van een kraakpand uitgekomen, dat om meerdere redenen zeer opmerkelijk is.

KeesStad

Dat andere -isme

zondag, 5 oktober 2014

Als een kostbaar kleinood koester ik een historische opname uit 1983 van de Internationale Nieuwe Scene (INS) met het spektakel Mistero Buffo. Voor wie het niet (meer) weet, of niet meer wil weten: ooit bestond er zoiets als strijdcultuur en voor mij was de INS daar een van de meest uitgesproken exponenten van.

Bas van der Plas

Het bedrog van Fred Teeven en zijn ambtenaren

zondag, 5 oktober 2014

Met de 'kindvriendelijke' gevangenis voor gezinnen met kinderen, ofwel 'Gesloten Gezins Voorziening', (GGV) die op Kamp Zeist in gebruik is genomen op 1 oktober, hoopt Teeven twee vliegen in één klap te slaan om het verzet tegen deportaties een halt toe te roepen.

Joke Kaviaar

De week in wapenhandel; de keizer is naakt

zaterdag, 4 oktober 2014

Je vroeg je af of wapenexportbeleid in Nederland wel een item is. Aangezien ik toch een blog voor Konfrontatie moest schrijven, nam ik me voor om te proberen een weekdagboekje te schrijven over wapenhandel met een Nederlands tintje.

Martin Broek