Het neoliberalisme op nieuwe wegen

vrijdag, 24 augustus 2012

Eerder heb ik een artikel geschreven over de legitimiteitscrisis waarin de sociaal-democratische partijen en vakbonden verkeren, die hen in een spagaat brengt in de huidige politieke situatie.

Piet van der Lende

Stemhokje: “Niet voor ongedocumenteerden”

donderdag, 23 augustus 2012

Eind juli werd met list en bedrog het tentenkamp van Somali's voor de IND in Den Bosch ontruimd. Het heette alleen niet 'ontruiming' omdat de Somali's, onder dwang en met valse beloftes, het kamp zelf opbraken. Dat is dus net zoiets als 'terugkeer' vrijwillig noemen onder dreiging van detentie en deportatie.

Joke Kaviaar

Wie niet werkt zal toch eten

woensdag, 22 augustus 2012

Het leek me goed om het weer eens over het basisinkomen te hebben. Tegen alle doemberichten in even een ander geluid. Over iets dat kàn – mits er genoeg mensen vóór zijn natuurlijk, maar dat geldt voor alle veranderingen.

Rymke Wiersma

Vooruitgang

vrijdag, 17 augustus 2012

Het was geloof ik de schrijver/historicus Eduardo Galeano die weer eens de meest beknopte schets van het probleem gaf, door op te merken dat een brief er in pre-Columbiaanse tijden minder lang over deed om in het Andesgebergte van A naar B gebracht te worden, dan in tegenwoordige moderne tijden.

KeesStad

Kies zelf

maandag, 13 augustus 2012

Hun strijd, onze strijd, internationa-a-ale solidariteit... Die woorden gingen door mijn hoofd, flarden van demonstraties uit de politieke prehistorie, toen ik de droevig stemmende bijdrage van Hans de Bruin aan de digitale Konfrontatie las.

Bas van der Plas

Buurtgeschiedenis met elan

zaterdag, 11 augustus 2012

Op dit moment verzamel ik de krant van de buurt waar ik woon, de Staatskrant, en de voorlopers daarvan. Ze beschrijven de Staatsliedenbuurt, de Spaarndammerbuurt en Zeeheldenbuurt in Amsterdam. Alle drie de buurten hadden sinds het begin van de jaren zeventig een eigen krant. Ze kwamen mee met de professionalisering van het buurtwerk.

Martin Broek

Tihange 1 staat symbool voor de Nederlandse en Belgische energiepolitiek

vrijdag, 3 augustus 2012

Afgelopen maand besloot de Belgische regering Di Rupo dat Tihange 1 tot 2025 open kan blijven. Naast Borssele is dat een tweede kernreactor in de Benelux, die ver voorbij de beoogde levensduur van dertig jaar (voor een lichtwaterreactor) open zal blijven.

Henk van der Keur

Leers "making you an offer you can't refuse"

donderdag, 2 augustus 2012

Dit land wordt geregeerd door maffiosi. Nu weet ik het zeker. Twee uitspraken van een doorgaans de IND gunstig gezinde Raad van State in het voordeel van Somalische vluchtelingen worden thans met een blok beton aan de voeten overboord gekieperd door Don Gerd Corleone Leers. Het komt hem niet van pas, zo simpel is het.

Joke Kaviaar