De Spelen gaan door

maandag, 30 juli 2012

Nee, een pacifist was Pierre de Frédy baron van Coubertin, niet. Hij noemde de Olympische Spelen een vreedzame krachtmeting, maar dan wel als aansporing voor de jeugd om ook op het slagveld het vaderland te dienen.

Hans Boot

De Wietpas

donderdag, 26 juli 2012

Een blinde zag het aankomen, een kind kon het voorspellen: de wietpas ging een ramp worden. Nog geen twee maanden later is het zover. Ooggetuigenverslag vanuit de getroffen gebieden...

Mark Verver

In memoriam meneer Azad

zondag, 22 juli 2012

Voorwoord: Het is inmiddels al een half jaar geleden dat we meneer Azad begraven hebben. Ik was steeds van plan iets over hem te schrijven, maar ik schoof het telkens op de lange baan. Toch denk ik nog vrijwel dagelijks aan hem.

Janneke van Beek

De illusie van de nieuwe Haagse soevereiniteit

woensdag, 18 juli 2012

Omdat ik de AIVD binnenkort een pleziertje ga doen door mijn dossier op te vragen, zodat ze daar ook weer eens wat om handen hebben, zat ik even terug te bladeren in een oude Zwarte omdat ik wat data zocht die ik nodig had.

Hans de Bruin

Ondertussen in Finland...

vrijdag, 13 juli 2012

Ik heb een grote familie. Over de nadelen daarvan wil ik het nu niet hebben. Het voordeel is dat je gewend raakt aan God's vreemdste kostgangers.

JoopFinland

Naar een radicaal realisme

vrijdag, 13 juli 2012

De oppositie tegen het populisme en de verrechtsing in Nederland beroept zich vaak op een betere verstandhouding met de realiteit. Het idee dat de tegenstander misschien de verbeelding, de oneliners en de smakelijke metaforen tot zijn beschikking heeft, maar dat wij de feiten en de werkelijkheid aan onze zijde hebben.

Merijn Oudenampsen

Het Gelijk van Links

donderdag, 5 juli 2012

Weet U nog? De Berlijnse Muur was nog maar net gevallen, of Rechts; onder aanvoering van huisintellectueel Bolkestein; eiste onder de slogan Het Gelijk van Rechts; openbare excuses van links voor zo ongeveer elke wandaad die in de geschiedenis had plaatsgevonden.

Ronald van Haasteren