Doe-vakantie in Gorleben

maandag, 28 november 2011

"MO 18:06: Laase: Die angemeldete Mahnwache wird mit Pferden und Wasserwerfern geräumt" meldt de 'ticker' van de anti-atoom-activisten in het Wendeland. Kenners weten dan dat het allerlaatste stukje van het traject van het atoomafval aan de beurt is.

KeesStad

Film Nova Zembla vervalst geschiedenis

vrijdag, 25 november 2011

Van de 3D-film Nova Zembla over de epische overwintering van Willem Barentsz en zijn mannen had ik geen hoge verwachting. Objectief kan ik ook niet zijn. Ik ken het verhaal goed en niet iedereen heeft met Nenets 1.000 km langs de kust van de Barentszzee bij min 30º C gereisd en contact gehad met de Samen op Kola.

Govert de Groot

Cultuuromslag

vrijdag, 25 november 2011

Is er thans een cultuuromslag gaande? Zoiets gaat meestal gepaard met crisis en ook met afbouw van het oude en anderzijds opbouw van nieuwe structuren of nieuw denken.

Hans Feddema

Een spook waart door Europa...

woensdag, 23 november 2011

Hoeveel waarde machthebbers aan 'democratie' hechten mag wel blijken uit het feit dat er nu zowel in Griekenland als in Italië niet door het electoraat gekozen regeringen aan de macht zijn gekomen. Regeringen van technocraten. In Griekenland kan er zelfs gesproken worden van een nieuwe dictatuur. Dit keer niet vanuit het leger, maar vanuit de bourgeoisie. Wat is het verschil?

Bas van der Plas

De journalist als alpinist: datajournalistiek

zondag, 20 november 2011

Afgelopen zaterdag organiseerde het Legebeke Legaat een forum over wikileaks en de 'Argos Machinery'. Met die machine wordt een indexprogramma bedoeld dat effectief zoeken mogelijk maakt in drie bergen wikileaks documenten: de militaire logboeken uit Afghanistan en Irak en de Amerikaanse diplomatieke ambtsberichten (in totaal zevenhonderdduizend bestanden). Dat is een berg waar je het liefst omheen gaat.

Martin Broek

Geen 'Zwarte Piet' is illegaal!

vrijdag, 18 november 2011

Ik vraag me af waar de verontwaardiging van Wilders en consorten blijft. 'Ons' land wordt momenteel overspoeld door illegalen, pikzwarte mannetjes die uit een circus lijken te komen. En dat terwijl afgelopen dinsdag de commissie van immigratie van de eerste kamer de strafbaarstelling van illegaliteit heeft behandeld. Erg hard gaat het niet, hè, Wilders? Het helpt nog helemaal niks!

Joke Kaviaar

Het einde van Palestina?

maandag, 14 november 2011

Voor de derde keer ben ik in oktober naar Palestina geweest en ik moet bekennen dat ik gewend ben geraakt aan de gekte, aan militairen met wapens, checkpoints, de muur en de sfeer.

Jose van Leeuwen

Iran en de Westerse nucleaire hysterie

zaterdag, 12 november 2011

Het jongste rapport van het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA) over het kernenergieprogramma van Iran meldt dat het land zou hebben gepoogd kernwapens te maken. De bevindingen hebben veel commotie veroorzaakt in het Westen, grenzend aan wat je zou kunnen  betitelen als nucleaire hysterie. Golven van geruchten en speculatie ballen zich samen tot een vloedgolf, waar geen ruimte meer is voor contemplatie en de nuchtere feiten.

Henk van der Keur

Schijnheilige, bedriegende grootgeldbezitters

dinsdag, 8 november 2011

Het was zo'n argeloos berichtje in de krant. "Nog zeker tientallen miljarden euro's in het buitenland." Het leek een open deur, maar dat was het niet, het ging om zogeheten zwart geld dat onbekend voor de belastingdienst buiten Nederland was gestald. Niet zo maar bij een bank in Lichtenstein of Zwitserland, maar uit het zicht en professioneel opgeborgen in stichtingen, trusts en verduisterconstructies.
 
Hans Boot

Leers, Mauro, en het grensprobleem

zaterdag, 5 november 2011

Je zal toch maar minister van immigratie en asiel zijn. Terwijl op de agenda het beteugelen van de 'problemen' in Griekenland staat, moet je in 'eigen' land je beslissing een Angolese jongen van 18 jaar te deporteren, verdedigen. Waar maken mensen zich druk om?!

Joke Kaviaar