Asiel? Derderangs burgerschap!

woensdag, 31 augustus 2011

'Eén op de drie vluchtelingen leeft in armoe' luidde het bericht vorige week. Dat is vijf keer zoveel als onder de 'autochtone' bevolking.

Tekst: Joke Kaviaar

Betreft: aanmelding nieuwe kandidaat voor Weg van Nederland

vrijdag, 26 augustus 2011

Beste VPRO,

Wat leuk dat jullie een nieuw quizprogramma, Weg van Nederland, gaan beginnen! Eindelijk eens positieve aandacht voor deze ondergekotste groep! Vooral die 4000 euro zal de winnaar goed van pas komen!

Ik weet niet hoever jullie al gevorderd zijn met het ronselen van kandidaten, maar ik ken iemand die ik zou willen aanbevelen. Hij is inmiddels al terug in zijn land van herkomst, maar spreekt nog steeds goed Nederlands en kan maar niet wennen aan zijn ‘eigen’ cultuur. Bovendien heeft hij weinig méér te eten dan de olijven van zijn familieolijfboomgaard en denkt hij met weemoed terug aan de overheerlijke Oudhollandse poffertjes. Ook houdt hij erg van de koningin.

Tekst: Janneke van Beek

Maar wie mag de crisis betalen?

maandag, 22 augustus 2011

Een paar weken geleden schreef ik in mijn bijdrage dat het maar gelukkig voor de staat en voor onszelf was dat er nog steeds ruim voldoende 'domme mensen' waren die onze samenleving draaiende hielden door wel belasting te betalen. Dat ondanks de trend waarin het voor steeds meer mensen een keus is geworden om liefst geen belasting te willen betalen: “belasting betalen is namelijk een keuze, een politieke keuze, die de vraag stelt wat voor samenleving je wilt.”
Een week of drie later kreeg ik steun uit onverwachte hoek toen de Amerikaanse miljardair Warren Buffett de internationale media haalde met de provocerende uitspraak: “Ik betaal minder belasting dan mijn secretaresse.” Nou dat kwam harder aan dan mijn pleidooi.
Tekst: Hans de Bruin

De fasen van de crisis en de fasen van verzet

zondag, 21 augustus 2011

De wereldwijde crisis die in 2007 begon met de instorting van de ‘subprime’-hypotheekmarkt in de VS doorloopt verschillende fasen, waarin hij steeds andere gedaanten aanneemt. Schematisch ziet dat er zo uit:

1. De financiële crisis, die ontbrandde met de ‘subprime’-crisis. Om deze crisis te bezweren werden er wereldwijd honderden miljarden in de banken en andere financiële instellingen gepompt, om zo te voorkomen dat het financiële systeem in elkaar zou storten.

Tekst: Willem Bos

't Is gelukkig weer voorbij

woensdag, 17 augustus 2011

Die mooie zomer, zeg ik met 'n variant op Gerard Cox. Gerard Cox? Leeft die nog? Jazeker, en ik vrees dat 'ie nog steeds zingt ook. Soms vraag je je af waar die Grote Verleider daarboven mee bezig is. Ina van Faassen, John Kraaykamp, Heere Heeresma rücksichtslos weggezeisd maar op de vuile oevers van de Maas wordt in het roodwitblauw gezongen alsof Rotterdam nooit in naam van een ander Volk en Vaderland is platgebombardeerd. Ik heb het dus niet op de zomer. Te heet, te droog, te druk, te bezopen, te lach-of-ik-schiet, te lui vooral. Zomer is verordonneerde luiheid, door de gezondheidsmafia opgelegde ontspanning die dan bij het minste of geringste in stress verkeert.

Tekst: JoopFinland

Wurgende boa's

woensdag, 17 augustus 2011

Nana, mijn jachthond wil uitgelaten worden. Een ontspannende wandeling kan ik bij al die stadsstress wel gebruiken, maar heb ik wel bij me …:
1: Identiteitsbewijs?
2. Huissleutels?
3. Mobiel om zo nodig 0900-8844 of 112 te bellen?
4. Opruimingsmiddelen?
Tuindeur niet vergeten dicht te doen (binnensluipingsgevaar).
5. Portemonnee met bankpasje bij boodschappen doen (anders thuislaten!).
6. Ov-chipkaart bij reizen. Opletten! Opgeladen? Foutloos in- en uitchecken.
Waar heb ik het ook al weer allemaal neergelegd? Ik raak de tel kwijt. Vergeet ik niets? Er bestaat een groot risico een boa tegen te komen.

Tekst: Govert de Groot

De gedachtekronkel van Afshin Ellian

maandag, 15 augustus 2011

Iedereen die een obsessie heeft met de politieke islam, kan volgens Ellian een psychopathische vorm van zelf-islamisering ontwikkelen. We raden derhalve Ellian aan, om Ellian eens te lezen

In een scherp artikel in de Groene Amsterdammer, wees Aart Brouwer er al op dat we de komende dagen een aantal spectaculaire gedachtekronkels kunnen verwachten vanuit rechts intellectuele hoek.

"Het wordt interessant om te zien welke ontwijkende bewegingen de vooraanstaande Europese populisten en islam-haters gaan maken om zich van de uiterst belastende associatie met Breivik te ontdoen. Ze zullen waarschijnlijk trachten hem als een geïsoleerde gek af te schilderen."

Tekst: Merijn Oudenampsen

Mooie invulling van mijn verjaardag

dinsdag, 9 augustus 2011

Op woensdag 24 augustus ben ik jarig en ga ik naar het congres “Schepping en samenleving” een christelijk sociaal congres georganiseerd door VNO-NCW (*).
Wat moet je als je jarig bent, je kunt een maaltijd voor vrienden en familie organiseren waarbij je de meest uitheemse producten op tafel zet.
Tekst: Jose van Leeuwen

Breivik Revisited

vrijdag, 5 augustus 2011

Bas Heijne schreef het al eens: je schrikt meestal meer van degenen die naast je op de barricades staan, dan van degenen die tegenover je staan. Zou dat ook voor Geert Wilders gelden? Pamela Geller is zo’n medestander die ferm naast Geert op de barricades staat om de islamitische horden te stoppen die het Avondland dreigen te overspoelen. Pamela loopt over van bewondering voor Geert, ze treffen elkaar regelmatig op netwerkbijeenkomsten waarin de anti-islamitische voorhoede de geesten slijpt en, niet onbelangrijk, geld inzamelt om het goede werk voort te kunnen blijven zetten. Pamela noemt Geert ‘de ideale man’, Geert is op zijn beurt zeer lovend over het weblog dat mevrouw Geller gebruikt om de blijde boodschap te verspreiden.
Tekst: Ronald van Haasteren

De Bende van de Rode Hand

vrijdag, 5 augustus 2011

Ongeveer tegelijk met en waarschijnlijk ook mede geïnspireerd door de Arabische lente, waarbij de bevolking van aanvankelijk vooral Noord-Afrikaanse landen in opstand kwam tegen de tirannieke heersers die haar al decennialang onderdrukten, bleek dit voorjaar, zonder dat de klassieke media en de politici er erg in hadden, onder invloed van het internet en nadat mensen van allerlei slag elkaar spontaan op pleinen en in straten hadden gevonden, het volksprotest te zijn overgeslagen naar Europa: evenals eerder op de Noordafrikaanse pleinen had zich op de Puerta del Sol in Madrid een volksprotest ontketend, dat blijkens opiniepeilingen kan rekenen op steun op driekwart van de bevolking.
Tekst: LvO