Als de smeris naar je vingers vraagt...

dinsdag, 26 juli 2011

Als de smeris op straat naar mijn vingers vraagt, en klaar staat met een apparaatje om mijn identiteit te controleren, dan kunnen ze hem krijgen: de middelvinger, opgestoken. Fuck you!

"De apparaatjes worden onder meer ingezet voor de intensievere controle op illegale vreemdelingen" liet Leers al weten. Nog meer repressie, nog meer controle, nog meer middelen om racistisch beleid uit te voeren.
Fuck you, Leers!
Fuck you, Teeven!
Fuck you, Opstelten!
Fuck you, smeris op straat met je smartphone apparaat!
Voor jullie allemaal: de middelvinger. Nee, twee middelvingers, zolang ik nog twee handen heb!
 
Het is iets dat we allemaal moeten doen, en moeten blijven doen. Verzet.
Tekst: Joke Kaviaar

Noren verliezen onschuld

zondag, 24 juli 2011

Het inspirerende Noorwegen, zoals ik dat ken, is niet meer.
Vrijdagmiddag belt de BNR-nieuwsradioredactie en hoor ik dat er zojuist in hartje Oslo een bomaanslag op de Noorse regeringsgebouwen heeft plaatsgevonden. Later volgt het bericht dat een schutter slachtoffers maakt in het sociaaldemocratisch jongerenkamp op het eiland Utøya. Zaterdagmorgen is het nieuws nog rauwer: meer dan tachtig doden. Een getal wat verder op zal lopen.

De Nederlandse nieuwsrubrieken reageren er komkommertijderig op, waardoor de nieuwshonger bij proportionele herhalingen over een mogelijk terroristische aanslag blijft. De verdachte blijkt een blonde Noor te zijn. Waarom? Vele vragen zullen langzaam of niet beantwoord worden.
Tekst: Govert de Groot

Ik wil geen spijkerbroek!

woensdag, 20 juli 2011

In 1971 kocht ik in een wereldwinkel een futuristische poster, daarop waren hoge, uiterst kale witte en grijze gebouwen te zien, tegen een stralend blauwe hemel, en een plein waar geen enkel teken van menselijk laat staan dierlijk leven te bekennen viel – behalve een paar oude hippies. Ze zagen er precies zo uit als veel jonge hippies in die tijd: spijkerbroeken, kleurige wijde hemden en truien, lange ongekamde haren, kettingen met daaraan een vredesteken en zo nog wat kenmerkende dingen. Alleen waren het op die tekening stok-oude mensen. Niet dat ze dat erg leken te vinden. Ze zaten op een bankje en zagen er, zoals het hippies betaamt, relaxt uit.
Tekst: Rymke Wiersma

Empathie

maandag, 18 juli 2011

Misschien ben ik te zwartgallig dezer dagen, maar ik heb het gevoel dat een belangrijk menselijk en maatschappelijk sentiment in snel tempo schaars is geworden: empathie. Jaren geleden was er een moment dat ik het bestaan van dit belangrijke sociale element kon uitleggen aan mijn zoontje. Hij was toen een jaar of acht en we hadden in een zonnig Zuidfrans wijnveldenlandschap besloten om van de camping naar een acht kilometer verderop gelegen dorpje te lopen en onderweg te liften. Elke keer als er in de verte een auto opdoemde die over het landweggetje in onze richting reed, stopten we om verwachtingsvol de duim omhoog te steken. Tot zichtbare verbijstering van mijn zoon reden auto's gewoon door terwijl hij zag dat ze genoeg plek voor ons hadden.
Tekst: KeesStad

Neederland wordt schoongeveegd

zaterdag, 16 juli 2011

Hijs de vlag! Laat het rood-wit-blauw bij alle scholen wapperen, fier voor het Vaderland! Hoog Holland Hoog! Laat het Volkslied aanheffen bij naturalisatie ceremonies en verplicht de radio Nederlandstalige muziek te draaien.

Veeg de straten schoon, want iedereen moeten het weten: Neederland is van ons.

Dit is de tijd waarin we leven. Niets van het hier genoemde is gechargeerd. Neederland wordt schoongeveegd, want stelt u zich eens voor!
Een illegaal, die mag toch niet blijven?! Wat moet dat hier zijn stappen zetten in onze straten, hun handen steken in ons vuilnis, haar kinderen baren in onze strafkampen? Betalen zullen ze! Vrouwen en kinderen eerst.

Tekst: Joke Kaviaar

Strijdcultuur of het grote geld...

vrijdag, 15 juli 2011

You can run for cover like a frightened hare,
Till it's all over, all over and there's no-one there,
'Cos you daren't discover that we really care.

(Sandy Denny: Stranger to himself)

Aan het eind van een demonstratie stond dan Proloog klaar met een inspirerend optreden, of Werktuig, of Vuile Mong en zijn Vieze Gasten, de Internationale Nieuwe Scene, Bots, en noemt u maar op. Strijdcultuur heette dat. Vanaf het midden van de jaren 60 traden de eerste protestzangers en -zangeressen op de voorgrond. 'The times they are a-changing'! Ook de muziek was zwanger van grote maatschappelijke veranderingen die ongetwijfeld zouden komen, dat hoorde je in ieder akkoord, in ieder refrein.
Tekst: Bas van der Plas

Internationale Therapeutische Stroming

dinsdag, 12 juli 2011

Wanneer je je politiek wat onzeker voelt, het ideologisch allemaal even niet meer weet, je de toestand in de wereld niet direct kan verklaren en je prakkiseert over het hoe en wat dan is er Marx-zij-dank een reddingsboei nabij.
In een van de vorige columns voor deze onvolprezen Konfrontatie had ik het lef mijn politieke twijfels te uiten, mijn ideologische onzekerheid te verwoorden, mijn linkse ziel bloot te leggen...
Maar Lev-Davidovitsj-zij-dank kwam er hulp opdagen en mocht ik de volgende reactie ontvangen:

Tekst: Bas van der Plas

Mastodonten in de haven

maandag, 11 juli 2011

Afgelopen week nam ik de veerboot naar Texel. Je hebt bij vertrek een mooi overzicht over de marinehaven in Den Helder. De veerpont is net als de Nederlandse marineschepen gebouwd door scheepswerf Damen. Altijd kijk ik. Vaak tot groot vermaak van mijn familieleden die er de draak mee steken.

Texel is meestal een vakantiebestemming. Nu ging ik er naartoe om een dagje te fietsen. Alleen. Dus ik kon rustig kijken, zonder het ingehouden gelach te trotseren. Ook schoot ik wat fotootjes van de schepen. Er ligt een donkergrijze (ieder land heeft zijn eigen grijs) mijnenjager van de Alkmaar-klasse. Hij is verkocht aan Letland en gaat LVNS R si š heten. Opvallender is dat er maar liefst vier Luchtverdedigings en Commando Fregatten (LCF) in de haven liggen.

Tekst: Martin Broek

De knuppel regeert... en de Balie zag dat het goed was

donderdag, 7 juli 2011

Over de ontruiming van Schijnheilig en de tweet van Youri Albrecht

Ik heb afgelopen dinsdag het grootste deel van de dag in de gevangenis doorgebracht. Ik ben één van de tientallen mensen die actief is bij het collectief Schijnheilig dat een gekraakt cultureel centrum aan de Passeerdersgracht bestierde.
Tekst: Merijn Oudenampsen

Energiecriminelen

woensdag, 6 juli 2011

Nee, dit is geen stukje over de linkse milieumaffia die de hardwerkende burger met angstverhalen ut het consumptieparadijs probeert te verbannen. Energiecriminaliteit is een serieuze bron van zorg voor de Europese politiedienst Europol, die samen met een legertje aan deskundigen scenario’s heeft opgesteld over de toekomstige verwevenheid van de georganiseerde criminaliteit met energieleveranties. In de scenario’s wordt bekeken hoe verschillende ontwikkelingen – sterke prijsschommelingen op de energiemarkten, wel of geen Europese regulering van de energiemarkten, wel of geen internationale samenwerking om klimaatverandering tegen te gaan – van invloed zijn op de mogelijkheden van de georganiseerde criminaliteit om ook uit deze markt winst te peuren. Tekst: Ronald van Haasteren