De FNV loopt over

donderdag, 30 juni 2011

 Dat het casinopensioen slecht uitpakt voor jongeren, ouderen, werkenden en gepensioneerden is zelfs uit de twisten over de 'juiste' interpretatie van het pensioenakkoord te halen. Nou ja, akkoord? Wekelijks verschijnen berichten over nieuwe open einden en complicaties. Akkoord, met wie? Vakbondsleden wachten op een referendum, waarvan ze toch mogen aannemen dat de zomervakantie wordt overgeslagen.
 
Tekst: Hans Boot

Dubbeldip

vrijdag, 24 juni 2011

Het gaat zo langzamerhand kristalhelder opvallen hoe Europese politici volop naar de pijpen dansen van het internationale bedrijfsleven en haar aandeelhouders. Er gaat geen weekeinde voorbij of er zitten ergens in Brussel of Straatsburg zwetende ministers van buitenlandse of economische zaken bij elkander om te debateren en besluiten te nemen die moeten voorkomen dat de maandagochtend daarop kunnen leiden tot dramatische internationale beursverliezen. Soms wordt er zelfs een ingelaste bijeenkomst van alle Europese ministerpresidenten georganiseerd met een dergelijke reden en ook de directeuren van de nationale banken en die van de Europese Centrale Bank zijn continue bezig met 'damage control'.

Tekst: Lucas Treffers

Scheermessen tegen deportatie

donderdag, 23 juni 2011

 Eergisteren sneed een man in een vliegtuig met een scheermes zijn keel door. Hij zou vanuit Londen worden uitgezet naar Jamaica. Passagiers keken geshockeerd toe terwijl het vliegtuig van Virgin Atlantic al vaart maakte om op te stijgen. De vlucht moest worden gecancelled. Virgin Atlantic bood gul íedereen geestelijke begeleiding aan voor het opgedane trauma, een gratis overnachting in een hotel inclusief eten en drinken van de zaak, tot aan de volgende vlucht naar Jamaica.

Aan íedereen? Nou nee... alleen aan vrijwíllige passagiers. 

Tekst: Janneke van Beek

Belasting betalen is toch alleen voor de dommen?

vrijdag, 17 juni 2011

In de NRC werd vorige week een niet zo’n fraaie blunder gemaakt door een citaat van ene Toine Manders in de mond te leggen van een andere Toine Manders. In het VPRO-programma ‘Goudzoekers’ kwam de ene Toine Manders, die directeur is van het Haags Juristen College, aan het woord over belastingontduiking: “Ik zie belastingheffing als een gelegaliseerde vorm van roof. En ik zie het als een fundamenteel recht van ieder individu, ook van iedere ondernemer, zich daar zoveel mogelijk aan te onttrekken.”
Tekst: Hans de Bruin

Het einde van de crisis, of pas het begin?

woensdag, 15 juni 2011

 Van alle kanten wordt het ons voorgehouden: we zitten in een periode van economisch herstel. Het gaat langzaam, het is nog broos, maar de weg uit het dal is weer gevonden. Om de rijksbegroting op orde te brengen en de staatsschuld terug te dringen, moeten er pijnlijke bezuinigingen worden doorgevoerd. Maar afgezien daarvan gaat het economisch langzaam vooruit. Dat is het verhaal. Helaas ziet het er in werkelijkheid heel wat minder rooskleurig uit.
 
Tekst: Willem Bos

Gewoon de tering krijgen...

zondag, 12 juni 2011

Het begon met de gekke koeien. Al waren die nog best gezellig. Lekker vaag ook. Of zo'n koe gek was of gewoon vrolijk hing af van hoe de mens haar gedrag interpreteerde. Zoiets als bij vissen en pijn. Ook kreeg de gekke koeien-ziekte nooit de status van een epidemie die ons tweebeners bedreigde. Die koeien waren ziek, althans volgens hen die het weten konden, maar wij bleven buiten schot zolang we die koeien niet aten of sex met ze hadden. De gekke koeien-ziekte kreeg wel een afkorting maar er is niemand die weet wat BSE betekent.

Tekst: JoopFinland

Post-Kafkaesk

vrijdag, 10 juni 2011

 Het was een gesprek over terreur. De plaats van handeling was een afgeladen cafeetje op de Nieuwmarkt, een vrijdagavond waar iedereen zijn best doet zijn werkweek te vergeten, daarbij aangemoedigd door luidruchtige vrienden en overmatige hoeveelheden alcohol. Ik had een vriend uit het buitenland op bezoek. Met van dat Duitse witbier in de hand ging het gesprek al snel over zijn werk. In dit geval betekende dat voor de toehoorder geen plichtmatige oefening in empathie. De vriend in kwestie is namelijk advocaat van beroep; zijn werk is het verdedigen van mensen die op terreurlijsten komen te staan, de zogenaamde blacklists. Treed binnen in een wereld waar zelfs Kafka nog een puntje aan kan zuigen.

Tekst: Merijn Oudenampsen

Updatingsangst

maandag, 6 juni 2011

 Het zou een nieuw woord kunnen worden in de nieuwe Dikke van Dale, maar het gaat om een verschijnsel waarvan voornamelijk jonge meisjes lasthebben. Waren het eerst vooral jongens die verslaafd waren aan online gaming, nu komen er ook steeds meer meisjes die zich gedwongen voelen om hun Facebook status up te daten, om hun vrienden bij te houden.
 
Tekst: Dennis Rodie

Klagen heeft echt zin in Den Haag

donderdag, 2 juni 2011

De gemeente Den Haag neemt klachten van burgers zeer serieus en gaat een proef doen in twee Haagse wijken, te weten Escamp en Loosduinen. Het schijnt dat burgers hebben geklaagd over het onkruid op verhardingen. Nou gaan de mensen in Den Haag niet zo snel de straat op tenzij FC Den Haag speelt of bij Parkpop. Verder moet je in Den Haag mensen bijna betalen om naar Prinsjes- of veteranendag te gaan. Veteranendag valt op een zaterdag maar op Prinsjesdag en Bevrijdingsdag krijgen ambtenaren en scholieren een halve of hele dag vrij. Nu hebben de burgers van deze bovengenoemde wijken hun handen ineen geslagen en massaal geklaagd bij de wethouder, Sander Dekker van de VVD over het al maar erger wordende onkruid. Waren er in 2009 circa 300 meldingen, in 2010 kwamen er 435 binnen. Tekst: Jose van Leeuwen