Het dichtbijheidsprincipe

zaterdag, 30 april 2011

Het was een prettig weekje voor privacyminnend Nederland. De centrale opslag van de vingerafdrukken van de gehele bevolking is voorlopig van de baan. De Nederlandse regering, die in Europa jarenlang vooropliep met deze Orwelliaanse droom, buigt nu even het hoofd voor een tot inkeer gekomen Tweede Kamer. Dat blijft hoe dan ook een bizar tafereel, want diezelfde Tweede Kamer – minus de SP en een aarzelend GroenLinks en D66 – was jarenlang de meest fervente pleitbezorger van elke denkbare surveillancemaatregel. De argumenten waarvoor de Kamerleden nu plotseling oog hebben gekregen golden pakweg acht jaar geleden ook al en werden door clubs als Bureau Jansen & Janssen en Bits of Freedom consequent ingebracht.
Tekst: Ronald van Haasteren

Een Fukushima schuilt overal

donderdag, 28 april 2011

Natuurrampen en epidemieën zijn nooit te voorkomen en kunnen catastrofale effecten hebben waar niet of nauwelijks grip op is te krijgen. Maar niet alleen de natuur kan mens en dier schade berokkenen. Het hoogst ontwikkelde wezen van onze planeet met zijn moderne technologie kan er ook wat van. Behalve kernwapens, bestaat er niets in de mensenwereld dat een zo vernietigend potentieel in zich heeft als een kerncentrale. Maar als zich eenmaal een kernongeluk van formaat voordoet mag het geen naam hebben. Ook al missen zulke uitspraken elke basis.
Tekst: Henk van der Keur

De Groene Verleiding

maandag, 25 april 2011

De VVD-minister van Infrastructuur en Milieu steunt gedurende 2011 en 2012 met tien miljoen euro het Platform Slim Werken Slim Reizen dat onder voorzitterschap staat van de hoogst bedenkelijke veelvraat Lodewijk de Waal. Dit eenvoudige feit alleen al vergrauwt het groene aureool dat om Het Nieuwe Werken gehangen wordt.
 
Tekst: Hans Boot

Fabeltjeskrant

maandag, 18 april 2011

Het is natuurlijk fors vloeken in de heilige kerk maar het is een niet meer te ontkennen feit dat het tot heden aan toe vrijwel onaangetaste bolwerk der rechterlijke macht ernstige schade aan het oplopen is.
Naast de gerechtelijke  blunders en dwalingen van de afgelopen jaren rondom een aantal faliekant verkeerde, soms levenslange veroordelingen (hèt bewijs overigens dat een ieder per definitie tegen de doodstraf behoort te zijn) en het absurdistische toneelstuk dat momenteel opgevoerd wordt tussen de gerechtelijke macht, het Openbaar Ministerie en de ideologie van Bram Moszkowicz & Geert Wilders speelt er nog een belangwekkende reeds jaren voortslepende juridische procedure.
Tekst: Lucas Treffers

Dan zet je ze toch gewoon NIET uit!

zaterdag, 16 april 2011

Trillend van woede lees ik het artikel Iemand moet het doen in de Volkskrant van vandaag. De journalist, Toine Heijmans, laat deporteerders aan het woord. Marechaussee, Dienst Terugkeer en Vertrek, bewakers... Heijmans geeft ze alle ruimte om in een waar charmeoffensief de rol van ‘mens’ te spelen. Ze strooien met begrippen als 'humaan', 'respectvol', 'waardig vertrek' en 'verplaatsen in de ander'. Ze geven hun werk 'een plekje'. Ze zien het als 'een uitdaging'. Ze voeren 'de wet' uit, de wet die 'wij in Nederland democratisch met elkaar hebben afgesproken'. Ze deporteren uiterst methodisch, volgens vaste regels.
 
Tekst: Janneke van Beek

Het niet meer zo nieuwe gezicht van het kapitalisme

dinsdag, 12 april 2011

Het kabinet wil nader gaan onderzoeken waarom zzp-ers weinig of vaak geen pensioen opbouwen. Dat was recent de kabinetsreactie op het SER-advies 'zzp-ers ers in beeld' dat vorig jaar oktober verscheen. Ze zouden dat onderzoek beter kunnen uitbreiden met de vraag hoe het komt dat veel zelfstandigen sowieso een laag inkomen hebben, want als er één groep lijdt onder de huidige kredietcrisis, dan zijn dat de kleine ondernemers al of niet zonder personeel. Zij kwamen namelijk als eersten zonder werk te zitten en dus veelal: zonder inkomen. Met in hun voetspoor natuurlijk ook vele duizenden flexwerkers.
 
Tekst: Hans de Bruin

Linkse eenheid

zondag, 10 april 2011

We hebben de meest rechtse regering sinds mensenheugenis en links lijkt er machteloos en verdeeld naar te kijken. De termen links en rechts in de politiek zijn weer terug. Die begrippen worden vaak ideologisch geduid. Rechts vindt dat je de samenleving beter zus in kan richten en links opteert voor zo. En gelukkig leven we in een democratie, dus de kiezer mag uitmaken hoe en wat.
 
In werkelijkheid staan de begrippen links en rechts voor verschillende belangen. Rechts voor die van de bezitters die er belang bij hebben dat hun bezit in stand blijft en verder groeit. Links, als het goed is, voor de belangen van degenen die voor die groei moeten opdraaien, maar zelf van serieuze bezitsvorming zijn uitgesloten.
 
Tekst: Willem Bos

Marnix Norder in het bruin

donderdag, 7 april 2011

 "Hee Marnix, je staat erop joh! Waarop? Nou, op de Finse versie van uitzendinggemist hiero. Nee, die kun je niet bekijken in Den Haag, maar hier dus wel. Hoezo Finse televisie? Weet je niet dat je op Finse televisie bent? Hoezo niet? Ach, ik snap het al. Ze hebben je mooi in het Nederlands geinterviewd, maar voor een Finse zender! Wat voor programma? Wacht effe, ik ga je effe introduceren aan de lezers van Konfrontatie want bij Marnix denkt de gemiddelde boerelul aan het Wilhelmus, maar wij hebben het hier over Marnix Norder. Volgens het tv-programma dat ik vorige woensdag zag, ben je locoburgemeester van Den Haag. Ja toch, vieze burgemeester zoals ze dat hier noemen, jahahaha!
Tekst: JoopFinland

Minachting voor de massa

donderdag, 7 april 2011

De onmin richting elite die het rechtspopulisme heeft weten te organiseren wordt inmiddels volop geretourneerd in de vorm van een wijdverspreide minachting voor de massa. Alhoewel de gangbare opvatting is dat ressentiment zich van onder naar boven voordoet, zien we nu een eliteressentiment aan het oppervlakte verschijnen, dat in de culturele degeneratie van de massa de oorzaken ziet voor het huidige politieke klimaat. Het is een eliteressentiment dat zich verbergt achter de hoogste idealen: beschaving, verlichting, cultuur en kosmopolitisme, maar zich evengoed schuldig maakt aan wat het zegt te bestrijden: ressentiment.
 
Tekst: Merijn Oudenampsen