Updatingsangst

maandag, 6 juni 2011
Auteur
Dennis Rodie

 Het zou een nieuw woord kunnen worden in de nieuwe Dikke van Dale, maar het gaat om een verschijnsel waarvan voornamelijk jonge meisjes lasthebben. Waren het eerst vooral jongens die verslaafd waren aan online gaming, nu komen er ook steeds meer meisjes die zich gedwongen voelen om hun Facebook status up te daten, om hun vrienden bij te houden.
 
Als men niet online is, dan kunnen jongeren zweetaanvallen, bevingen, of een geïrriteerd humeur krijgen. Jongens verwaarlozen vaak de persoonlijke hygiëne, gaan niet naar school en eten vaak voor de computer.  Internetverslaving is een groeiend probleem in onze maatschappij. Jonge vrouwen voelen vaak enorme stress als ze geen tijd hebben om op vragen te beantwoorden of als ze hun Facebook status nog niet hebben ge-update. Ze verwaarlozen de school, hun vrienden en hun vrije tijd om maar hun online leven bij te houden. Ook het dwangmatig bijhouden van bepaalde blogs, geeft hen een gevoel dat ze niet hun eigen leven leiden.
 
Sommige mensen realiseren zich dat ze teveel tijd hebben besteed aan Facebook en zien plotseling het nut er niet van in en sluiten de hele account af. Deze mensen vallen dan in een sociaal isolement, omdat ze geen echte vriendschappen hebben opgebouwd. Ze vragen zich af of er wel iemand op Facebook is die hen mist, en dan loggen ze in om te kijken. En jawel, niemand heeft het gemerkt, want iedereen is alleen maar met zichzelf bezig: kijk naar mij, geef mij aandacht, ik ben interessant, ik ben cool, ik ben slim, ik ben grappig, ik ben dronken, ik heb meer Facebook vrienden dan jou. Iedereen is een entertainer geworden. Dan sluiten ze de account weer af en komen in een existentiële crisis terecht. Het leven online is namelijk geen echt leven, maar een surrogaat leven. Het geeft niets tastbaar. Valt de stroom uit, dan heb je geen vrienden meer.
 
In Hamburg traden er honderd politiemensen op, waaronder vier met paard, om een mensenmassa van 1500 jongeren te beheersen. Elf arrestaties, twee kleine branden en een lichtgewonde politieman. Oorzaak? Een meisje had een uitnodiging gestuurd via Facebook om haar 16-jarige verjaardag te vieren. Maar ze was vergeten de uitnodigingen privé te maken en meer dan 15 000 mensen schreven terug dat ze zouden komen. Haar ouders dwongen haar om haar verjaardagsfeest niet door te laten gaan...

Dennis Rodie