dinsdag, 28 februari 2012
Auteur
Dennis Rodie

Is er een einde aan informatie? Kan de stroom informatie die ons iedere dag via de ogen en de oren binnendringt onbeperkt zijn? Kan informatie een verslaving zijn; de zoektocht naar steeds vernieuwend nieuws en kennis? Is het echt nodig om iets voor de zoveelste keer uit te leggen? De oplossing voor onze moderne problemen zijn allemaal al honderden, wellicht duizenden keren verklaard en opgelost. Wat ons tegenhoud is de praktische toepassing ervan. Dus waarom toch iedere keer alleen maar informatie over iedereen heen gooien?

Mensen raken in de war en schermen zich af en kunnen alleen nog maar simpele informatie consumeren. Alles moet kort zijn. En nieuw. Ik zie het steeds vaker in de populaire kranten; berichtjes die hetzelfde zijn als een jaar geleden. Maar wie herinnert zich dat nog? Wie herinnert zich het nieuws van gisteren als er vandaag weer een nieuw informatie bombardement op je wordt gegooid. Het moet kort zijn, dus praten mensen niet over een dik boek waar ze enorm zijn door gegrepen, ze praten over een reclamefilmpje dat ze of heel leuk vonden of heel irriterend. Ze praten over het weerbericht alsof niemand ramen heeft waar ze door heen kunnen kijken. Ze praten over moord en doodslag in een plek ver weg van waar ze wonen en menen dat het niet meer veilig is in de wereld. Maar het is nooit veilig geweest. Onze hele geschiedenis is vol met informatie over onrechtvaardigheid en onwetendheid. Hoeveel moet je weten om dat te realiseren? Wat is echt belangrijk om te weten in je leven? De laatste voetbaluitslagen? De prijs van een kop koffie? De kleur van je onderbroek?

Alvin Toffler zei het al in het begin van de jaren zeventig in zijn boek Future Shock: “Future shock is the shattering stress and disorientation that we induce in individuals by subjecting them to too much change in too short a time.

Dennis Rodie