zaterdag, 7 december 2019

'Rijkswaterstaat heeft Tata Steel de afgelopen jaren toegestaan meer giftige stoffen in het oppervlaktewater te lozen dan de Europese richtlijnen toestaan', volgens een bericht in de Volkskrant van vandaag. 'Onder meer cyanide, dat doorgaat voor 'zeer giftig'' (Europees Milieuagentschap). Volgens Rijkswaterstaat mocht dit 'omdat gebleken is dat de norm voor Tata niet haalbaar was'. In andere gevallen 'houdt het bedrijf zich niet aan de vergunning'. De provincie Noord-Holland heeft dit  'jaren niet opgemerkt'.

Verantwoordelijk gedeputeerde Adnan Tekin (PvdA uiteraard, of het had GroenLinks moeten wezen) 'gaat alle vergunningen vergelijken met de werkelijke situatie'. Al eerder stak hij geen poot uit bij de grafietregens op Wijk aan Zee. Al jarenlang. Deze corrupte vazal van het kapitaal zou opgesloten moeten worden. Een van de fabrieken van Tata stoot 'met toestemming van de provincie' jaarlijks  meer stikstofoxiden uit dan de Europese normen voorschrijven. 'De inspectie Leefomgeving en Transport heeft vanwege de overschrijding een rechtszaak aangespannen tegen de provincie'. Moge ze hem verliezen, wie betaalt de boete? Tekin en zijn vrienden van Gedeputeerden? 

'Tata Steel geldt als een van de grootste lozers van cyanide in Europa. Zo verdween er in 2012 ruim 21 duizend kilo cyanide in zee met het afvalwater van Tata'.

En u en ik maar gescheiden afval inzamelen en ons schamen over vliegen. Hier helpt geen Greta Thunberg aan. Alleen een Revolutie kan deze misdaden gepleegd met medeweten en toestemming (!) van onze 'volksvertegenwoordigers' stoppen. (WK)