Sloopbedrijf B&W

dinsdag, 29 maart 2011

Stel iemand rijdt bewust jouw auto in de prak, brandt hem uit en steekt tot slot de banden lek.
 
Vervolgens staat er een man op uw stoep die zegt:´Ik vind het fijn dat u begrijpt dat dit kosten met zich meebrengt en het is natuurlijk ook een moeilijke boodschap dat we de kosten voor de auto, de lantaarnpaal, het tuinhek, het rozenperk en de tuinkabouter op u verhalen. Maar u zult helaas in het algemeen belang deze bittere pil moeten slikken.´
 
Wanneer jou dat overkomt weet je dat de man die tegenover je staat bepaalde boeven de hand boven het hoofd houdt.
 
Stel nu dat de auto geen auto is maar de economie en de man in het nette pak is bijv. de Haagse wethouder Karsten Klein. Iedereen weet dat de crisis veroorzaakt is doordat de bankiers de bank hebben overvallen en ons geld vervolgens vergokt hebben in het casino. Nu moeten we allemaal bezuinigen en dat is altijd pijnlijk. Karsten Klein zegt: "Mensen begrijpen ook goed dat wij keuzes moeten maken." Politici als meneer Klein vinden dat de villasubsidie en de bonussen ongemoeid moet worden gelaten, de top bij voormalige overheidsbedrijven extreem hoge salarissen mag verdienen. We begrijpen in ieder geval hoe de wereld er met de moeilijke keuzes van mensen als hij eruit ziet. Als wethouder van Welzijn sluit hij 22 Haagse buurthuizen. 22 Haagse buurthuizen waarvan de meeste liggen in de wijken waar de crisis de meeste schade veroorzaakt.
 
Je kunt natuurlijk zeggen dat buurthuizen een luxe zijn en dat mensen maar thuis moeten klaverjassen of in een café. Of dat ze naar een buurthuis in een aangrenzende buurt moeten gaan. Of dat voetbalkantines de functie van buurthuizen moeten overnemen. Het is een ontkenning van het belang van buurthuizen als ontmoetingsplaats. Hier kunnen jongeren iets anders doen en belangrijke dingen leren. Het wegvallen van bepaalde buurthuizen en daar durf ik al mijn geld op in te zetten, zal veel ellende veroorzaken en juist jongeren die op het randje balanceren de verkeerde kant op duwen. En dat zal niet in Vogelwijk zijn en ook niet in Marlot, maar in de wijken waar het altijd het als eerste misgaat. De wijken waar mensen de laagste inkomens hebben en de minste kansen.
 
Beste wethouder Klein, we snappen allemaal dat er keuzes gemaakt moeten worden. Zo zou ik ervoor kiezen dat de mensen die meer taart hebben dan ze ooit kunnen eten, de mensen die op het grootste gedeelte van die taart zitten, eraf geschopt worden. En dat de veroorzakers van deze crisis de banken, de grote vastgoedbedrijven, de politici die met een neoliberale agenda alles wat van ons allemaal was, zoals de gezondheidszorg, het openbaar vervoer, en de PTT grotendeels verkwanseld hebben, eindelijk eens aangepakt worden.
 
Het alternatief is dat het Sloopbedrijf B en W hun karwei gaat afmaken, met alle gevolgen van dien. Dit keer zijn het de  buurthuizen en de cultuur en wat is er dan nog over? Dank je Karsten Klein en ja het was heel dapper dat je het zelf bent komen toelichten aan de medewerkers/gebruikers van de buurthuizen. Je klopt jezelf daar ook over op de borst. Maar het is niet meer dan je werk, de timmerman vraagt ook niet om een compliment voor iedere spijker die hij in de muur slaat, zeker niet wanneer hij de spijkers op de verkeerde plek slaat.
 
´Is dat niet wat ongenuanceerd wat je nu allemaal weer schrijft´, vroeg iemand me. Ik dacht even na en moest toegeven dat dat zo was. Sommige buurthuizen worden slecht of nauwelijks gebruikt, maar dan moet dáár wat aan gebeuren.

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Filtered HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type='1 A I'> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id='jump-*'> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.