Sap

woensdag, 2 februari 2011

Twintig jaar geleden schoof op de vergaderingen van de toen nog papieren Konfrontatie ook een lid van de Sap aan, de Socialistische Arbeiders Partij. Ron was een opgewekte verschijning die altijd met grote nauwgezetheid zijn kopij afleverde. Een socialist, arbeider en partijman uit de tijd toen de evangelisatiepraktijken van de SP zich nog tot Oss beperkten. De Sap was een kleine partij, nou ja een erg kleine partij. Eigenlijk was de Sap gedoemd om erg klein te zijn. Het politieke klimaat in de polder schreef zulks voor. Zou de club ooit uitgroeien tot een partij die er toe doet, dan was er echt wat aan de hand in politiek Nederland.

Ik was dan ook onthutst toen ik een paar weken geleden uit het internet de volgende krantenkop opzoog: "PvdA. Sap en SP verkondigen linkse samenwerking". Hoe nu? Ron con sues met Cohen en de erven van Marijnissen aan een tafel in conclaaf over de contouren van de 5e of 6e Internationale? De volgende dag plannen in de krant over de nationalisatie van Philips en Unilever? Weer een dag later Nederland uit de NATO en de familie van Oranje gevlucht naar Duitsland? Zou het echt tijd voor me worden om de koffers te pakken en terug te keren naar een oud land in een heel nieuw jasje?

De vreugde bleek evenwel van korte duur. Sap was de opvolgster van Halsema bij GL en de linkse samenwerking ging dus vooral over echte linkse stokpaardjes als verplicht werken voor iedereen en toch maar weer een klein rolletje voor Holland Hup in de strijd om de rechten van de vrouw in Afghanistan. Lessen leren uit Indonesië 1947 en Srebrenica 1995? Aan GL is het niet besteed, men gaat akkoord met het wederom zenden van politie naar de oorlog. 'n Cynischer variant op de Internationale dan die van GL ken ik niet.

GL staat voor Gestorven Links. Het is onmogelijk wat voor lijn dan ook te trekken tussen Ria Beckers indertijd en Jolande Sap nu. Het is even verhelderend als verdrietig om het levensverhaal van de nieuwe leidster van GL te lezen. Sap heeft politiek bedrijven geleerd, zo zegt zij. Niet van Halsema of Ria Beckers of Andree van Es of Ina Brouwer, neen op school. Ze heeft economie en politiek gestudeerd, niet aan de Sorbonne of desnoods in Leiden, neen in Tilburg.

Veel van het CV van Sap draait om haar vader. Interview na interview komt de man die allang dood is, tot leven. Niet dat de verwekker van Sap politicus was of zo, neen hij was aan de drank. Ook daarvan heeft Sap veel geleerd. Niet van die vader dus, maar van het feit dat die aan de drank was. Na drie of vier interviews heb althans ik de neiging om te denken: "Uiteindelijk heeft onze Jolande gekozen tussen een carrière in het Leger des Heils en GroenLinks".

Éen ding ben ik in alle interviews over Sap nog niet tegengekomen: haar gelijkenis met Sarah Palin. Echt waar, ga maar kijken op een foto waar Sap een bril draagt! Ze is het evenbeeld van de theetante uit Alaska. Ik vind het iets griezeligs hebben. De verbinding tussen de twee zit namelijk ook in hun naam. Toegegeven, je moet wel even zoeken maar ik vind Sa(rah) P(alin) lijken op Sap. En nu we het er toch over hebben: zou Sap niet in GL kunnen betekenen wat Palin in de Republikeinse partij belichaamt?

Wie een volledig beeld wil krijgen van de verwoestende werking van de halve waarheden en hele leugens van de hysterica Palin op het maatschappelijk debat in de VS, moet zich begeven op de site Palin sucks.org. Wat Sap aangaat, ook voor haar is de deur naar eeuwig krediet onder de vaste bezoekers van Geenstijl wijd open gezet. Sinds het debat over de nieuwe missie naar Afghanistan   mag de leidster van GL zich verheugen in de aanbidding van niemand minder dan Sylvain Ephimenco...

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Filtered HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type='1 A I'> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id='jump-*'> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.