Reaguren

donderdag, 12 mei 2011

Ik zit al jaren met een gigantische vraag, die regelmatig het hoofd inneemt, en waar ik maar geen antwoord op vind, dus misschien kunnen de lezers van Konfrontatie me helpen. De vraag is of reaguren er nu wel of niet toe doet? Als je op internet rondwaart, en wie doet dat niet, kom je onherroepelijk bij berichten terecht waar een hele sliert reacties onder staat. Bij populaire weblogs/websites zijn het er soms honderden. De reacties zijn vaak nog veel erger dan het bericht zelf. Er heerst een soort pogromstemming op internet in Nederland. Over de achterliggende verklaring daarvoor is al redelijk wat geschreven (iets met veilige anonimiteit in combinatie met PVV-achtige ontwikkelingen en onvermogen van links om iets met globalisering te doen...). Maar wat volstrekt onduidelijk blijft - ik heb het bij deskundigen nagevraagd - is of het uitmaakt. In hoeverre beïnvloeden die reaguurders de publieke opinie? Is het (dus) belangrijk om te proberen wat tegenmeningen/berichtgeving in die wereld te pompen?
 
(Ik hoop eigenlijk dat het antwoord is dat het NIET uitmaakt, want waar vind je de tijd om al die discussies te volgen?)
 
Een van de theorieën is dat reaguren een soort ventiel biedt voor gefrustreerde zeurkousen, die daar stoom af kunnen blazen en vervolgens juist niet uit hun stoel zullen komen om daadwerkelijk wat te doen. In dat geval zou je het juist moeten stimuleren. Maar ik ben er niet gerust op.
 
Met name waar het om berichten over law and order gaat, andere favoriete reaguuronderwerpen zijn natuurlijk migratie en islam, zie je steeds massaal (extreem)rechtse reacties sentimenten loskomen.
 
Een paar voorbeelden: Lokale tv-zender AT5 publiceerde een filmpje waarin een motoragent te zien is die een op de grond liggende toerist in elkaar trapt. Er wordt bij geschreven/gezegd dat het om toeristen gaat (een van hen wordt 'verdacht van winkeldiefstal').  Je zou verwachten dat er massale verontwaardiging ontstaat over het zoveelste geval van mishandeling door de Amsterdamse politie. In de reacties eronder wordt echter vooral geginnegapt of geroepen dat het heel goed is dat die 'buitenlanders' flink aangepakt worden.
 
Bij berichtgeving over het op de klippen lopen van boten vol vluchtelingen in de Middellandse Zee zie je steevast iets vergelijkbaars. Het gemak waarmee de onderbuikreaguurders juichen om verdrinkende medemensen, is bijna niet te geloven. Overigens zie je dit niet alleen bij mainstreammedia en onderbuikblogs als geenstijl. Ook bij nettere of progressieve webmedia als joop.nl zie je mensen opduiken die doodleuk vertellen dat ze 'dan maar niet op een gammele boot hadden moeten gaan zitten' of iets van die strekking.
 
Als wij op 1 mei met onze hele demonstratie bont en blauw worden geslagen door de ME en een bende kaalkoppige stillen - onder verantwoordelijkheid van de PvdA en GroenLinks by the way -  is minstens de helft van de reacties onder de berichtgeving op de hand van de politie.
 
Het is natuurlijk logisch dat de onderbuik ook in reaguurland regeert. Zeuren en zuigen en verder niks zelf doen, is kenmerkend voor die wereld. Maar het blijft de vraag of je deze tsunami van beledigingen en reactionaire praat maar moet negeren, of dat gestimuleerd moet worden dat linkse mensen en opinies daar sterker voor het voetlicht komen. Mijn persoonlijke poging om dat bij geenstijl te doen is overigens gesneuveld omdat ik al na een paar dagen 'gebanned' werd. Tot zover de vrijheid van meningsuiting. De weblog die pretendeert dat je daar tenminste alles kan zeggen, blieft alleen onderbuikpraat.

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Filtered HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type='1 A I'> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id='jump-*'> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.