Politiestaat Zaanstad re-revisited

donderdag, 24 maart 2011

Voor het gemeentehuis van Zaanstad staan op 17 maart zes mensen te picketen en daarbij flyers uit te delen met de tekst ´Je zitte d´r bai... met je arreme over je darreme´. Staande naast de beide zijden van de ingang delen zij rustig flyers uit aan binnengaande gemeenteraadleden, die weten wat er met deze fonetisch geschreven Zaanse uitdrukking wordt bedoeld, namelijk: Je doet er niks aan.

Waar gaat dit tafereel over? Alweer over de bajesboten in de Isaac Baerthaven, de drijvende gevangenissen voor mensen zonder papieren die met de hele bende hekken en natodraad volgens de door de gemeente verleende vergunning op 6 september weg zouden moeten zijn. Maar daaraan zijn burgemeester en wethouders niet van plan zich te houden, en dus wordt maar weer eens duidelijk gemaakt dat ze vuile handen hebben, en slaafs de hielen likken van een repressief beleid dat al veel slachtoffers heeft gemaakt en nog zal blijven maken.

In de gemeenteraad zijn de stemmen verdeeld. In tegenstelling tot in 2006, toen een dikke meerderheid de bajesboten graag ten gunste van de Zaanse economie zag komen, hebben een aantal partijen er nu toch wat moeite mee. Toch voeren velen als argument aan dat die boten dan maar beter in de Zaan kunnen liggen dan in bijvoorbeeld Venray. ´We doen het voor de mensen´ heet het dan. Voor de mensen op de boten, zeggen ze daarmee te bedoelen, alsof die in Zaandam beter af zouden zijn dan elders. Allicht wordt bedoeld: de mensen die geld verdienen aan de boten, die er werken.

Terug naar het tafereel bij het gemeentehuis. Twee weken daarvoor was een spandoek ontrold in de raadszaal en werden de betrokken twee activisten door beulen van bewaking en bodes de zaal uitgesmeten. Eén van hen werd opgepakt en kreeg een toegangsverbod voor alle gemeentelijke gebouwen aan haar broek vanwege de ´intimiderende´ actie.  Ook nu weer heet de actie: ´intimidatie´ want de activisten hinderen de toegang. Dat dit niet waar is, doet er niet toe. De activisten beroepen zich op het recht op vrijheid van meningsuiting maar moeten op het midden van het plein gaan staan, waar geen flyer uit te delen valt.

En dan gaat alles snel. De Zaanse smeris, dom, agressief en incompetent als altijd, gaat drie mensen arresteren die in hun ogen uit de weg moeten. Ze kunnen het niet over hun kant laten gaan dat er met ze in discussie wordt gegaan over zaken als vrijheid van meningsuiting. Ze hebben al zoveel laten passeren, zoveel fouten gemaakt, dat moet gecompenseerd worden,  Het uit luiheid niet arresteren van bijna honderd mensen die ooit de hekken van de in aanbouw zijnde bajesboten omwierpen, een suffe reactie die hen op veel kritiek kwam te staan. De vrijspraak die volgde op een aantal door hen aangebrachte zaken, zoals onder andere het ´visincident´ in de raadszaal in 2006 en een theatrale actie bij de ingebruikname van de eerste boot in 2007. Blunder op blunder maakten politie en justitie al. Daar moet je wel gefrustreerd van raken en frustraties, die reageer je het beste af op mensen die in de weg staan, en vooral op arrestanten die je al in de boeien hebt zitten. Mishandelingen zijn al eerder voorgekomen bij het arresteren van een volledige lawaaidemo, en ook nu is het weer raak. Met name één arrestant moet het ditmaal ontgelden.

Dit soort taferelen zijn in de Zaanstreek inmiddels gewoon geworden. De Zaanse Anarchistische Groep verbaast zich er al niet meer over. De Zaanse pers neemt leugens van bewaking en politie klakkeloos over. Gemeenteraadsleden spelen nogmaals het spelletje ´Je zitte d´r bai... met je arreme over je darreme..´.

En Leers? En Teeven? Die houden vol dat je mensen naar de dood in Afghanistan kunt blijven sturen, dat je homo´s terug kunt sturen naar landen waar zij vervolgd worden met de toevoeging ´Dan verhul je je sexuele identiteit maar´, dat beleid humaan is, de detentie netjes, en dat wij hier in Nederland geen geweld gebruiken, behalve gepast geweld natuurlijk.  De gemeente Zaanstad kán ervoor kiezen een principieel standpunt in te nemen en een signaal naar de Haagse politiek te sturen. Het ziet er echter naar uit dat de Zaanse slappe houding in al die jaren geen spat is veranderd en dat ze daar nog altijd doen alsof ze werkelijk geloven dat de gemeenteraad iets te zeggen heeft over hoe het er op de boten aan toe gaat. Maar er is een groep mensen die niet ´d´r bai´ blijft zitten. Acties zullen blijven worden gevoerd, hoe hard ze hun laffe politie er ook op los laten slaan.

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Filtered HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type='1 A I'> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id='jump-*'> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.