zaterdag, 14 november 2015
Auteur
Jose van Leeuwen

President Abbas bezocht Nederland jongstleden 29 oktober, hij had een ontmoeting met de eerste en twee kamer en de koning. In zijn kielzog reisde een hele delegatie van zakenlieden mee, zij hadden in het Bel Air hotel een handelsconferentie die werd ingeleid door Mark Rutte en toegesproken door Lilian Ploumen en Bert Koenders. Ik heb helemaal niets met Abbas en hij waarschijnlijk niet met mij maar ik vond het belangrijk om samen met andere activisten te demonstreren tegen de normalisering van de bezetting en de Palestijnen te steunen. Normalisering van de bezetting door een handelsbeurs te organiseren met een staat die eigenlijk geen staat is, geen grenzen heeft, niet vrij is en bovenal bezet wordt. Mijn inziens zou er eerst iets gedaan moeten worden aan het stoppen van de bezetting en onderdrukking en missies opzetten die door de overheid worden gefaciliteerd.

Om toch de Palestijnen te steunen (niet Abbas) ontvouwden wij een meters lange vlag die goed zichtbaar was toen de delegatie voorbij kwam en bij aankomst van Mark Rutte bij het Bel Air hotel.
Op het Plein voor de tweede kamer stonden honderden supporters van Israël te demonstreren tegen het geweld van Palestijnen en de ophitsing van Abbas. De demonstratie was georganiseerd door het Centrum Informatie Documentatie Israël en de christenen voor Israël. De SGP, CU en PVV waren natuurlijk aanwezig en voor hen maakt het niet uit of er leugens verkondigd worden.

Het lijkt voor velen alsof de aanvallen en vermeende aanvallen van Palestijnen uit de lucht komt vallen, niets is minder waar. Eind september zijn er twee jongeren gedood, gedood door kogels vanuit de loop van Israëlische militairen. Een van de jongeren was een Palestijnse studente die valselijk beschuldigd werd van een poging tot een aanval met een mes. Militairen en aanwezige kolonisten hebben deze vrouw dood laten gaan, haar versleept, foto’s van haar gemaakt, grappend en grollend naast haar gestaan en haar niet gered. Een dove jonge man die niet begreep dat hij moest stoppen werd doodgeschoten en het is niet bij deze voorbeelden gebleven.
Toen er meerdere al dan niet aanvallen met messen waren geweest, werden militairen opgehitst door de joodse Israeli om Palestijnen/Arabieren noemt men ze, neer te schieten. Zonder aanklacht of zonder bewijs zijn mensen neergeschoten en daarbij gedood.

Tussen 25 september en 29 oktober zijn er 68 Palestijnen gedood waaronder een baby van 8 maanden door een overdosis aan traangas.

Toch vond de directeur van het CIDI zich genoodzaakt om Abbas toe te spreken, om hem te vragen medelijden te hebben met zijn volk en hen een toekomst te bieden. Volgens Hanah Luden zouden jongeren ongehinderd en zonder kennis aanslagen plegen.
‘Heb medelijden met de kinderen, leer ze vrede en geen haat, verlos uw volk van haat ,vrede, onderhandeling en concessie, weg van de terreur ‘.
Deze kinderen weten precies wat er gaande is, zij weten dat hun vrienden zonder aanklacht worden gearresteerd, vrij reizen niet mogelijk is, checkpoints die de vrijheid van verplaatsen ernstig beperken. Zij maken dagelijks de repressie en onderdrukking mee, dagelijks het geweld van militairen, kolonisten en de apartheid. Wat wil het CIDI en de christenen voor Israël dan wel, willen ze dat de Palestijnen bloemen aanbieden aan de bezetter, aan de kolonisten die olijfbomen vernielen, huizen aanvallen en landbouwgrond in de brand steken en huizen innemen? De demonstraties werden zorgvuldig van elkaar gescheiden, men kon niet naar elkaar toe door het cordon van politie. Een week eerder sprak Netanyahu op het 37ste Zionistische Wereldcongres in Jeruzalem over de ontmoeting tussen de Palestijnse moefti met nazisympathieën en de Führer in 1941 in Berlijn. Het zou niet Hitler zijn maar de moefti van Jeruzalem die had gezegd de joden te verbranden (zie).

Als we het hebben over het ophitsen van mensen lijkt mij dit toch wel een aardige poging om olie op het brandende vuur te gooien.
Het Israelisch leger wat reageerde op stenen gooiende jongeren met de woorden: stop met het gooien van stenen want wij gooien gas en net zoveel tot dat jullie dood zijn.
Inhabitants of Aida, we are the Israeli occupation forces, if you throw stones we will hit you with gas until you die. The children, the youth, and the old people, all of you – we won’t spare any of you” (zie).

In Amsterdam sprak afgelopen zondag Haneen Zoabi, een Palestijns lid van de Knesset tijdens de Kristalnachtherdenking. 3 vrouwen met allen een prachtig en indrukwekkend verhaal over vervolging, discriminatie, dood en verderf.
Deze bijeenkomst werd niet op prijs gesteld door een afspiegeling van de mensen die ook tegen Abbas demonstreerden, zij zouden een tegendemonstratie organiseren maar bedachten zich op het laatste moment. Zij sloten zich aan bij de bijeenkomst/herdenking met bijbels, Davidsterren getekend op hun gezicht, horens, vlaggen als sjaals en hun stemmen en handen als protest. De politie stond gezellig te keuvelen met de demonstranten die tegen Haneen Zoabi waren, traden niet of te weinig op bij verstoringen van de spreeksters. De smaad, laster en leugens die Haneen over haar heeft gekregen zijn een grote schande. De burgemeester van Amsterdam hield nauwlettend haar woorden in de gaten, nauwlettend want zij zou wel eens haat kunnen prediken, lessen hebben kunnen leren van het CIDI en consorten. Haneen Zoabi heeft veel meer beschaving in haar pink dan de demonstranten die haar betichten van terrorisme, ontkennen van de holocaust en ga maar zo door.

De aanwezige politie liet toe dat voor- en tegenstanders van de alternatieve kristalnachtherdenking door elkaar heen stonden en dat de tegenstanders hun protest konden laten zien en horen. De eenvoudige zielen (sorry voor mijn interpretatie) maakte zich belachelijk en de keurige dames en heren lachten in hun vuistje. Bijeenkomst verstoord, missie geslaagd. Jammer heel jammer dat zij al die prachtige verhalen niet hebben kunnen horen, zij hielden de vingers in hun oren.

Jose van Leeuwen