Marnix Norder in het bruin

donderdag, 7 april 2011
Auteur
JoopFinland

 "Hee Marnix, je staat erop joh! Waarop? Nou, op de Finse versie van uitzendinggemist hiero. Nee, die kun je niet bekijken in Den Haag, maar hier dus wel. Hoezo Finse televisie? Weet je niet dat je op Finse televisie bent? Hoezo niet? Ach, ik snap het al. Ze hebben je mooi in het Nederlands geinterviewd, maar voor een Finse zender! Wat voor programma? Wacht effe, ik ga je effe introduceren aan de lezers van Konfrontatie want bij Marnix denkt de gemiddelde boerelul aan het Wilhelmus, maar wij hebben het hier over Marnix Norder. Volgens het tv-programma dat ik vorige woensdag zag, ben je locoburgemeester van Den Haag. Ja toch, vieze burgemeester zoals ze dat hier noemen, jahahaha!
Leuke stad, Den Haag. Shocking Blue, het Vredespaleis, vroeger had je er ook nog de Blauwe Aanslag, dat noemden ze 'n kraakpand, maar dat is weg, Shocking Blue ook ja. Ben jij ook van ADO, Marnix? Met van die lekker frisse liedjes zingen in een kostuum van C&A? Wat voor programma, wil jij weten? Je zat in een dokumentaire over bruin in Europa. Bruin ja, bruin van uit de oorlog. Neonazi's en alles wat daar mee heult. Jij dus ook, volgens dat programma. Dat jij ook bruin bent, volgens dat programma. Dat was niet de bedoeling? Hoezo niet de bedoeling. Ze hebben je toch laten zeggen wat je zegt? Geen voice over gehoord hoor, het komt allemaal netjes uit Marnix' eigen gleuf, jahahaha!  Ook heel netjes vertaald voor die Finnen. Wat je in dat programma zegt? Dat er 20.000 Oosteuropeanen naar Den Haag komen maar dat er maar 4000 woningen in de huursector beschikbaar zijn. Ze kunnen dus niet komen, die Oosteuropeanen, volgens jou in dat programma, want "dat kunnen we de echte Hagenezen niet uitleggen". Mij ook niet, Marnix!

Ik las ergens dat je ook bouwwethouder of zoiets bent geweest of misschien nog wel steeds bent. Je weet dus iets van bouwen af. Bijvoorbeeld dat die Oosteuropeanen niet naar Den Haag komen om ADO aan te vuren maar om te bouwen. Las ook ergens dat in Den Haag tegen de klippen op gebouwd is maar dat het allemaal leeg staat. Winkels, kantoren, noem maar op! Kun je die Oosteuropeanen dan niet beter 4000 woninkies laten bouwen zodat je de woningnood hebt opgelost? Stel je voor Marnix, dan ga je Wikipedia in als de vieze burgemeester die de Haagse woningnood heeft opgelost. Mooi toch? Veel beter als de Marnix Norder die nu hier in Finland aan de kijker opgevoerd werd als de Haagse sociaal-democraat die "een knieval maakt voor Geert Wilders". Jazeker, dan overdrijf ik niet. Zo werd je hier in beeld gebracht en ja, je kunt natuurlijk van Finnen denken wat je wilt, maar ik kon er ook niks anders van brouwen hoor van wat je zei. Wat je zei?
Wacht even, ik moet de lezer even beschrijven hoe je d'r op tv uitziet. Je zit in je pakkie van zo'n italiaans ontwerp met je haartjes netjes gewassen lekker wakker in de lens te kijken vanachter wat nou niet echt laten we wel wezen een ziekefondsbrilletje is. Je zit dus mooi en succesvol en bij de tijd te wezen op een kruk in een ja, wat is het eigenlijk, ik zou zeggen een cafetaria, of wat je vroeger in de tijd van Mariska Veres en de Golden Earing veel had in Den Haag, zo'n ijssalon, waar die nozems met hun vetkuiven voel je em? Ja, daar in zo'n ding met van die schelle kleuren en veel glas zit Marnixje en zegt: "We moeten kordaat wezen tegen de buitenlanders. We moeten zeggen: buitenlander, welkom, hartelijk welkom zelfs, maar je leert wel onze taal en onze geschiedenis en onze gebruiken! Zoniet, dan hebben wij geen plaats voor U!" En dan kijk je in die lens Marnix alsof je het zelf zojuist hebt uitgevonden, die prietpraat.

In het programma - he verdorie, ik vind het toch jammer dat jullie daar dat niet terug kunt zien - wordt jouw uitspraak mooi gemonteerd onder een beeld van een pogrom in Hongarije en de uitzetting van een Irakese moeder uit Denemarken. Zo doen ze het ook met uitspraken van Hongaarse neonazi's en Deense moslimbashers. Je zit dus op je krukje in dat rijtje. Er zijn ook andere sprekers in het programma, zoals Geörgy Konrad en Meindert Fennema. Maar die zitten niet op een krukje in een snackbar en maken niet zo'n haastige indruk als jij Marnix. Misschien worden ze daarom wat langer geinterviewd. Nou ja, ze hebben ook wat meer te zeggen. Wie Konrad is? Da's een Hongaarse schrijver die ook schreef toen dat in Hongarije niet mocht. Nu mag dat weer niet en weer schrijft Konrad desalniettemin toch. Ja, ze kunnen in Oosteuropa meer dan alleen maar parkeergarages bouwen en bollenplukken hoor, Marnix. Fennema ken je, ja dat is inderdaad de onderzoeker die Wilders heeft onderzocht maar ook nog veel meer andere dingen.

Nou Marnix, zoveel over je internationale tv-debuut. Je moeder en wie weet ook menig kiezer had het waarschijnlijk anders gewild, maar je staat er mooi en voor de eeuwigheid op: als bruine Marnix Norder..."

JoopFinland