Kritiek op NGO's over het 'Verantwoorde Soja'-verband en het Initiatief Duurzame Handel

dinsdag, 8 februari 2011

In een gezamenlijke brief bekritiseren Belgische Noord-Zuidbewegingen en milieuorganisaties hun Nederlandse collega's ICCO, Both Ends, IUCN-Nederland, Stichting Natuur en Milieu, Solidaridad en Wereld Natuur Fonds over hun deelname aan de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (RTRS). Ze roepen hen op om hun steun aan "verantwoorde" RTRS-soja te heroverwegen. Ondertussen is de campagne Gifsoja.nl in Nederland begonnen om deze kwestie 'live' aan te kaarten door het uitdelen van pamfletten tijdens bijeenkomsten rondom duurzaamheid.

Op 4 februari stuurden Belgische Noord-Zuidbewegingen en milieuorganisaties een brief aan de ICCO, Both Ends, IUCN-Nederland, Stichting Natuur en Milieu, Solidaridad en Wereld Natuur Fonds over hun deelname aan de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (RTRS). De Belgische organisaties volgen de ontwikkelingen rond de (RTRS) al een aantal jaren met kritische blik, hebben scherpe kritiek op de grootschalige teelt van soja en zijn verbaasd over de steun aan dit initiatief door enkele belangrijke Nederlandse ontwikkelingsNGO's en milieuorganisaties. Ze zijn van mening "dat met de RTRS-criteria geen sprake is van 'verantwoorde' soja, maar juist van een legitimatie van een onduurzaam productiesysteem. Deze aanpak zet de kritische consument op het verkeerde been. Het vertraagt bovendien andere benaderingen zoals het afremmen van de intensieve veehouderij en de overschakeling op lokaal geproduceerd veevoeder," aldus de briefschrijvers. Ze roepen hun Nederlandse collega's op om hun steun aan "verantwoorde" RTRS-soja te heroverwegen.

Ondertussen is de campagne Gifsoja.nl  begonnen om deze kwestie aan te kaarten tijdens bijeenkomsten in Nederland rondom duurzaamheid. Zo werd op 3 februari aan de 250 deelnemers van de conferentie “Routeplan voor een Eerlijke Economie" in Tilburg een pamflet uitgedeeld over de rol van de IDH, het Inititiatief Duurzame Handel . Het pamflet  bevat prikkelende kritiek op foute labels voor soja en de "duurzame VOC mentaliteit" bij het door de regering zwaar gesponsorde Initiatief Duurzame Handel (IDH).

Leden van de campagnegroep deelden op 16 december 2010 een soortelijk pamflet  uit na afloop van het Rode Hoed slotdebat "De prijs van ons voedsel" waar Nico Roozen van Soldaridad een speech hield, en ook op 18 januari 2011 tijdens de nieuwjaarsreceptie van het Platform Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Recentelijk zijn een aantal grote buitenlandse ondernemingen (Nidera, Mondsanto, Dupont en Pioneer) - en leden van de RTRS - door de Argentijnse autoriteiten beschuldigd van van "slavenachtige arbeidsomstandigheden" met betrekking tot de teelt van soja.

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Filtered HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type='1 A I'> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id='jump-*'> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.