Kanttekeningen bij het Amsterdams Joods Akkoord

vrijdag, 16 maart 2018

Twaalf partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen hebben op 6 maart het Amsterdams Joods Akkoord getekend. Daarin staat onder meer hoe zal worden opgetreden bij antisemitische incidenten in de stad. ChristenUnie, D66, PvdA, VVD, GroenLinks, SP, CDA, SGP, Forum voor Democratie, Ouderenpartij, 50Plus en de Partij voor de Dieren zijn de ondertekenaars. Aan de raadsverkiezingen in Amsterdam doen 28 partijen mee. Een simpele rekensom leert dat er dus 16 partijen zijn die het akkoord niet hebben ondertekend. In de pers worden alleen Denk en BIJ1 genoemd, zij ondertekenden niet.

Op de website van éénvandaag valt onder de kop ‘Amsterdam gaat strijd aan tegen groeiend antisemitisme’ te lezen dat cijfers van het OM laten zien dat 22 procent van alle discriminatiezaken antisemitisch van aard zijn. Dat is ernstig, maar what about die andere 78 procent? Op 22 januari van dit jaar berichtte AT5 dat Het Amsterdamse discriminatiemeldpunt over 2017 een kwart meer incidenten heeft geregistreerd dan het jaar ervoor. Onlangs nog werd de islamitische gemeenschap in Amsterdam opgeschrikt door een lugubere vondst aan het hek van de moskee in Noord waar een onthoofde pop aan het hek werd bevestigd. Maar volgens UvA-onderzoeker Ineke van der Valk worden dit soort zaken niet altijd serieus genoeg genomen.

Zou het niet veel effectiever zijn als die 12 Amsterdamse partijen een akkoord ondertekenen waarin racisme en discriminatie met betrekking tot joden, moslims, zwarte Amsterdammers en anderen veroordeeld wordt? Dat BIJ1 niet getekend heeft, heeft alles te maken met de nieuwe definitie van antisemitisme waarbij kritiek op de staat Israël gelijk gesteld wordt aan antisemitisme. Deze definitie is ook uitgangspunt geweest bij dit akkoord - dit hoewel het kabinet de nieuwe definitie (die door de EU is voorgesteld) niet heeft overgenomen. Impliciet laat men hiermee solidariteit met Palestijnse slachtoffers van racisme los.

Er is mijns inziens nog een andere reden om dit akkoord op z’n minst in twijfel te trekken. Onlangs hebben verschillende politieke partijen afstand genomen van de oorspronkelijke leus van het comité 21 maart; ‘geen racisten in de raad’. Dat had onder andere te maken met het feit dat geen actie gevoerd mocht worden tegen een partij die democratisch gekozen was, namelijk Forum voor Democratie. Eén van de ondertekenende partijen van dit Amsterdams Joods akkoord is Forum voor Democratie. De partij waarvan Amsterdams lijstrekker Annabel Nanninga de aanschaf van Mein Kampf promoot (op twitter) en spreekt van ‘mooie ovens van Hitler’. Zie hier het meten met twee maten van de ‘gevestigde partijen’. Het bestrijden van een antisemitische partij is voor hen ‘not done’ als het uit de koker van een actiecomité komt. Maar wanneer diezelfde antisemitische partij een Amsterdams Joods Akkoord ondertekent is er niets aan de hand en kan er gewoon mee ondertekend worden. Hier is geen sprake van bestrijding van antisemitisme maar van buigen voor de druk van rechts en extreem rechts.

Lonneke Lemaire is betrokken bij het Comité 21 maart

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Filtered HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type='1 A I'> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id='jump-*'> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.