Het is Zeit

donderdag, 3 februari 2011
Auteur
Dennis Rodie

De nieuwe en derde Zeitgeist documentaire is onlangs uitgekomen; Zeitgeist, Moving Forward. Fantastisch om te zien hoe Peter Joseph de leugens in onze maatschappij blootstelt met een serie korte interviews vergezelt met indrukwekkende videobeelden. Het eerste gedeelte van de documentaire gaat over het menselijk gedrag en hij veegt de religie van de genetica compleet van de kaart, zoals hij in zijn eerste documentaire de wereldreligies als aantoonbare flauwekul afschreef. Het menselijk gedrag is niet genetisch vastgelegd. Het zijn de omstandigheden die een mens maakt zoals hij is. En in een vroeg stadium kan dat zelfs de genen veranderen. Ik ben blij dat zoiets eens een keer wordt gezegd door experts op film.

De krankzinnigheid van onze economie laat hij ook niet ongemerkt voorbij, en is iets wat iedere keer terugkomt in zijn documentaires en lezingen. Die eerste documentaire sloeg in als een bom bij veel mensen en een hele beweging kwam op gang, de Zeitgeist Movement. Als je laat zien wat er allemaal verkeerd is in de wereld, dan worden mensen ook bang en hopeloos. Het “wat moeten we dan doen” gevoel komt er bij. De druk moest hard geweest zijn want in zijn tweede documentaire, Zeitgeist Addendum kwam hij aanzetten met Jacque Fresco en zijn Venus Project als oplossing voor een duurzame maatschappij. Daar was ik niet blij mee. Een technologische utopie waarbij alles vooraf is uitgerekend en bepaald, komt bij niet over als een humanistische manier van leven. Schrijvers als Aldous Huxley, George Orwell en Theodore Roszak hebben hier flink voor gewaarschuwd. Fresco en Joseph stellen dat de wetenschap en technologie altijd beter is dan politiek. De wetenschap volgt regels en wetten en is niet afhankelijk van een bepaalde politieke voorkeur. Als je dat volgt, dan zijn er plotseling geen tekorten meer want alles wordt eerlijk verdeeld en al het saaie werk wordt door machines gedaan. Ja, zelfs de machines worden door machines gebouwd. En steden en huizen volgen een logisch patroon met gigantische flatgebouwen waar mensen niets tekort komen.

Die Fresco lijdt een beetje aan grootheidswaanzin maar is nog steeds sterk betrokken bij het willen veranderen van onze ongezonde maatschappij in een gezonde. Wie zorgt dan voor alle welvaart? Supercomputers houden dat bij. Volgens Fresco ben ik iemand die bang is voor technologie en ben ik het probleem. Technologie zelf heeft nooit schade aangebracht, het zijn altijd de gebruikers ervan, aldus Fresco. Als alles is bepaald door computers, waar is de vrije wil van de mens dan nog? Wat als ik zelf mijn eigen huis wil bouwen in zijn utopie? Dat kan niet. Dat past niet volgens de alwetende supercomputer van de toekomst. Dat is niet efficiënt. Een grondige verandering van onze krankzinnige maatschappij, absoluut. Technologie en wetenschap alles over laten nemen. Niet zolang ik leef, want er zijn veel betere leefsystemen, zoals Permacultuur en Low Impact Development die menselijke relaties samen laat werken met de natuur, waar alleen technologie wordt gebruikt als het een werkelijke functie heeft, waar mensen vrij zijn en hun creativiteit kunnen uiten. En waar ieder probleem niet door computers hoeft worden opgelost en waarbij je zelf je mouwen af en toe moet opstropen.

Dennis Rodie