woensdag, 2 mei 2012
Auteur
Dennis Rodie

De overheid houdt van controle. Sterker nog, de overheid bestaat uit ambtenaren en politici die hun beroep hebben gekozen omdat ze zo graag macht over andere mensen willen hebben. Even terugkijken in de geschiedenis en de voorbeelden zijn te veel om op te noemen. Aan de andere kant vinden de burgers het meestal niet zo leuk als de overheid te ver gaat met het verzamelen van persoonlijke informatie en daarvan de integriteit niet schuwt.

Wat als er een bedrijf is die wel bij mensen zomaar kan spioneren en daar niemand raar van opkijkt. Google heeft jarenlang met kleine autootjes rondgereden in iedere stad en dorp over de hele wereld. Elk huis, elke tuin en elke straat is gefotografeerd. Als de overheid dat had gedaan, dan waren er grote demonstraties geweest. Maar bedrijven die hun service gratis aanbieden krijgen niet zoveel kritiek. Integendeel, iedereen kan nu even op het internet kijken hoe het eruit ziet bij Ome Kees.

Maar nu blijkt dat Google wat verder ging dan fotootjes maken. Ze scande ook meteen alle ongecodeerde netwerken af en registreerde de websites, wachtwoorden en email adressen van de gebruikers. Waarom zou Google zoiets doen? Wat kan je met die informatie eigenlijk als bedrijf? Zou de Amerikaanse regering misschien de sponsor van Google Street View zijn?

Eerst ontkende Google alles. Toen gaven ze een beetje toe: ze zouden alleen maar hele kleine beetjes data hebben opgeslagen. En nu dus blijken de grote bazen van Google volledige toestemming hebben gegeven om zoveel mogelijk data van de gepasseerde netwerken op te slagen. Er zal wel ergens een kleine boete uitrollen en een mannetje in de hiërarchie die wordt ontslagen met de woorden: ”Niet meer doen he”. Maar niemand die zich afvraagt: waarom onderzoekt de overheid een bedrijf als Google niet? En wie onderzoekt de overheid? Wie heeft belang bij de registratie van privé gegevens van zoveel mogelijk burgers?

Dennis Rodie