maandag, 16 mei 2011
Auteur
Weia Reinboud

In de Nieuwe Rot van zaterdag 14 mei een grote kop ‘De natuur heeft niets aan biologisch boeren’, maar in het artikel blijkt dat het níet niets is, dat er wel degelijk een verschil qua biodiversiteit is tussen biologische en andere landerijen. Tendentieuze kop dus. Dat doet het goed in een land waar op de landbouwuniversiteit verklaard anti-bio-professoren rondlopen. Je zou van een prof verwachten dat ie boven de stof staat en geen dogma’s aanhangt. Toch? Hoewel, dat is een naieve opmerking van me want op de economiefaculteiten is dogma’s aanhangen schering en inslag. Waar kun je nog anti-kapitalisme studeren bijvoorbeeld? (Vroeger! Gewoon zorgen dat je Das Kapital kunt close-readen en dat je daar studiepunten voor krijgt.)
In dezelfde krant, niet in het wetenschapskatern maar bij de ingezonden brieven, een reactie van een emeritus-professor in de zonnecelkunde: ‘Geloof in zonne-energie is een idee-fixe’. Op zich correcte berekeningen, maar een van de getallen die de berekening ingaan is het dagelijks energiegebruik van de hedendaagse mens. Als dan uit de berekening volgt dat je met zonnepanelen niet alle energie kunt opwekken, dan kan de conclusie zijn dat geloven in zonne-energie niet helemaal gepast is, maar de conclusie kan ook zijn: ‘Doorgaan met huidig energiegebruik is een idee-fixe’. Waarom staat dat er niet?
Of waarom gaat het in het stuk over bio-teelt wel over de hamvraag of bio-teelt de wereldbevolking kan voeden, maar niet over dat het over de ham zou kunnen gaan? Ik bedoel, zonder ham en zonder veeteelt kan je de bevolking van de hele wereld met gemak voeden. En die van de maan en mars erbij.
 
Een kritische kijk naar alles, gangbaar of alternatief, is uiteraard prima, maar wat me stoort in dit soort berichten is dat het gangbare zich nooit echt hoeft te verdedigen. Een artikel ‘De natuur heeft niets aan boeren’ is nog nooit verschenen en zal ook nooit verschijnen. (Of ik moet het zelf schrijven.) De vraag of het kweken van ham de draagkracht van de aarde overbelast, mag intussen overigens wel af en toe op aandacht rekenen van de gewone pers. De gangbare pers.
Die gangbare krant met die gangbare hebzuchtpagina’s (met een eufemisme ‘beurspagina’s’ geheten) heeft in het weekend een nieuwe lifestylebijlage waarvan het ene artikel nog kakkineuzer is dan het andere. Zo te zien staat ons ecosysteem nog wel even onder druk. 

Weia Reinboud