Dubbeldip

vrijdag, 24 juni 2011
Auteur
Lucas Treffers

Het gaat zo langzamerhand kristalhelder opvallen hoe Europese politici volop naar de pijpen dansen van het internationale bedrijfsleven en haar aandeelhouders. Er gaat geen weekeinde voorbij of er zitten ergens in Brussel of Straatsburg zwetende ministers van buitenlandse of economische zaken bij elkander om te debateren en besluiten te nemen die moeten voorkomen dat de maandagochtend daarop kunnen leiden tot dramatische internationale beursverliezen. Soms wordt er zelfs een ingelaste bijeenkomst van alle Europese ministerpresidenten georganiseerd met een dergelijke reden en ook de directeuren van de nationale banken en die van de Europese Centrale Bank zijn continue bezig met 'damage control'.

In deze dagen gaat het allemaal over "de Griekse tragedie" maar het zal niet lang meer duren of ook andere nationale economiën in Europa en daarbuiten dreigen stuk te lopen. Het heeft er alle schijn van dat de internationale speculatie-beurzen op al deze economische en financiële ellende reageren met een door velen aangekondigde zogenoemde "dubbeldip". Dat wil zeggen dat de dramatische ineenstorting van de internationale casino's -eh beurzen- van eind 2008 zich over niet al te lange tijd zal herhalen, kijk maar naar het koersverloop van de afgelopen maanden. Dit is ook erg voor de hand liggend aangezien er nog geen enkel signaal van ook maar een aanzet van een fundamentele oplossing te zien is. Integendeel, de financiële verliezen en de daaronder liggende mega-fraudes worden iedere keer opnieuw afgedekt met simpelweg meer dollars drukken door het grootste schuldenland ter wereld, de Verenigde Staten van Amerika en in de rest van de wereld wordt dit probleem "opgelost" door meer en meer geld in de verliesgevende banksector te storten afkomstig uit de staatskas.

Wanneer een bankinstelling winst maakt verdwijnen die euro's in particuliere zakken maar de eventuele verliezen worden iedere keer opnieuw afgedekt door de staatskas, collectief geld dus, afkomstig van alle burgers (behalve dan diezelfde grootverdieners want zij weten als geen ander hoe je kunt voorkomen dat je belasting betaalt in het land waar je verblijft).
Maarten Toonder heeft deze situatie al eens treffend omschreven in het in 1968 verschenen boekje "geld speelt geen rol", met als prachtige ondertitel "de windhandel, de sloven, de bovenbazen". Op de achterflap staat het volgende: "Een meesterwerk! aldus de heer O.B.B. te R., die er aan toevoegt: Aanvankelijk stond ik enigszins antisceptisch tegenover deze uitgave. Jonge en onervaren lezertjes denken immers maar al te dikwijls, dat geld gelukkig maakt. Na een uitputtende lezing vand eze trilogie ben ik echter geheel omgeslagen, want de kristalheldere visie van de hoogfdfiguur legt het aardse slijk in al zijn voze geledingen bloot. Met gevaar voor eigen leven opent hij de ogen van iedere aankomende rijkaard op schokkende wijze. Hij laat daarbij Marx en Mao ver achter zich in de diepe vlucht van zijn hoogstaande daden". (overigens is die hierboven gedane "dubbeldip"prognose een pure gok, dus die heeft geen enkele "waarde", zoals overigens elke andere speculatie en beursvoorspelling)

Lucas Treffers