Dan zet je ze toch gewoon NIET uit!

zaterdag, 16 april 2011

Trillend van woede lees ik het artikel Iemand moet het doen in de Volkskrant van vandaag. De journalist, Toine Heijmans, laat deporteerders aan het woord. Marechaussee, Dienst Terugkeer en Vertrek, bewakers... Heijmans geeft ze alle ruimte om in een waar charmeoffensief de rol van ‘mens’ te spelen. Ze strooien met begrippen als 'humaan', 'respectvol', 'waardig vertrek' en 'verplaatsen in de ander'. Ze geven hun werk 'een plekje'. Ze zien het als 'een uitdaging'. Ze voeren 'de wet' uit, de wet die 'wij in Nederland democratisch met elkaar hebben afgesproken'. Ze deporteren uiterst methodisch, volgens vaste regels.
 
Bullshit! Deporteren ís niet humaan, ís niet respectvol! Gebruik maken van dit soort begrippen is de wereld op z'n kop zetten. Het doet me denken aan Himmler, die was bezeten door het idee fixe dat massa-executies op een nette, zakelijke manier moesten worden uitgevoerd.
Het principe is hetzelfde….
 
Zij die het doen, móeten het niet doen en hóeven het niet te doen. Als niemand het wíl doen, gebeurt het ook niet – zo simpel is het.
 
De uitzettende macht komt in het artikel ruimschoots aan bod. Laten we het daarom eens van de kant van de deportees bekijken. Terwijl ik dit schrijf, gaat mijn telefoon: “Met Eshen. Dit is mijn laatste gesprek uit Nederland. Ik zit nu in een isolatiecel met camera in uitzetcentrum Schiphol. Ik word vanmiddag om drie uur gedeporteerd. Ik kan mijn advocaat niet bereiken, want het is zaterdag. Het gaat heel slecht met me….
Ik heb net gebeld met mijn zoontje Jayden en zijn opa en oma. We huilden allemaal heel erg. Ik ben zo bang dat ik Jayden nooit meer zal zien!”
 
Twee weken geleden bezocht ik Eshen in detentiecentrum Rotterdam. Hij vertelde dat hij al sinds zijn tiende in Nederland woont. Hij kent niemand in zijn geboorteland – zijn ouders zijn overleden, familie heeft hij daar niet.
 
Hij is bij de opa en oma van Jayden met een arrestatieteam opgehaald – hij had net Jayden onder de douche gedaan en stond klaar om hem naar school te brengen.
Zie je het voor je? Jayden en Eshen raken dit beeld nooit meer kwijt.
 
Jayden heeft nog het geluk dat hij Nederlands is en dus niet deportabel. De kinderen van de gezinnen die vorige week per groepscharter naar Irak zijn uitgezet, hadden dat geluk niet. Die hebben aan den lijve mogen ondervinden hoe 'humaan' de goed geoliede  deportatiemachine loopt. 'Humaan' is niets anders dan een newspeak woord voor ‘dreigen met geweld’. 80 ‘escorts’ werden ingezet om 38 Irakezen, waaronder kinderen, in bedwang te houden. Met dwangmiddelen in een onopvallende zwarte rugzak: klittenband, bodycuff, bijtmasker, tie-wraps.  
 
En denk maar niet dat ze geen rekening houden met verzet van kinderen! Commandant 'Rob' tegen zijn deporteerders: “Blijf scherp. Laat je niet in de luren leggen als er zo'n klein mannetje met grote kijkers naast je komt zitten. Die kunnen ook bijten”.
 
Journalist Toine Heijmans heeft zich naïef in de luren laten leggen. Met een beetje research had hij op internet het handboek van de Franse uitzetpolitie kunnen lezen – dan had hij geweten hoe doortrapt het gedrag van de deporteerders is. Hoe geraffineerd de gebruikte technieken zijn. Lees het hier: http://www.devrije.nl/archives/00003105.html
 
Ik heb het handboek wél gelezen, en ik kon dus Eshen een paar ideeën aan de hand doen over hoe hij zijn deportatie kan frustreren. Ik hoop dat hij er gebruik van maakt. Ken je vijand...

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Filtered HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type='1 A I'> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id='jump-*'> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.