Belasting betalen is toch alleen voor de dommen?

vrijdag, 17 juni 2011

In de NRC werd vorige week een niet zo’n fraaie blunder gemaakt door een citaat van ene Toine Manders in de mond te leggen van een andere Toine Manders. In het VPRO-programma ‘Goudzoekers’ kwam de ene Toine Manders, die directeur is van het Haags Juristen College, aan het woord over belastingontduiking: “Ik zie belastingheffing als een gelegaliseerde vorm van roof. En ik zie het als een fundamenteel recht van ieder individu, ook van iedere ondernemer, zich daar zoveel mogelijk aan te onttrekken.”
Het Haags Juristen College wil u daar graag bij van hulp zijn door fiscale routes te bedenken via bijvoorbeeld Cyprus en Hong Kong. Een BV’tje hier, een Limited daar: “Ondernemers die geïnteresseerd zijn in belastingontwijking, vermogensbescherming of estate planning kunnen zich bij ons kosteloos en vrijblijvend laten informeren.” Zo gaat dat.
Deze Toine Manders is ook nog voorzitter van de Libertarische Partij en die beschouwen belasting als een gelegaliseerde vorm van roof, en pleiten op hartstochtelijke wijze voor drastische belastingverlagingen en de uiteindelijke afschaffing van alle belastingen. Het zal niet verbazen dat ze het neoconservatieve belastingbeleid, nou ja afschaffingsbeleid onder Bush jr. in de VS hartstochtelijk toejuichten.

Nou is er nog een andere Toine Manders maar die is europarlementariër voor de VVD. Slordig dus van de NRC om het bovenaangehaalde citaat in de mond van deze natuurlijk goudeerlijke VVD’er te leggen met foto en al. Want VVD’er Manders is natuurlijk niet tegen belasting heffen, althans niet met zoveel woorden. Hoewel, de VVD vindt natuurlijk altijd wel dat de belastingen veel te hoog zijn. De VVD wil namelijk dat mensen die geld verdienen, en vooral mensen die veel geld verdienen, een groter deel daarvan overhouden om zelf te besteden, want dat zou beter zijn voor de economie, omdat het mensen stimuleert om harder te gaan werken. Wat er in de praktijk dus op neerkomt dat de VVD in plaats van de gevolgen van de kredietcrisis fiscaal te leggen bij degenen die hun miljarden belastingvrij binnensleepten, door bijvoorbeeld die fiscale routes, offshore banking met een mooie term, van die andere Toine Manders aan te pakken, ze liever bezuinigen op de uitgaven van voorzieningen voor de zwakkeren in de samenleving.
Boe! zullen velen zeggen over dit soort abjecte standpunten. Toch? Maar de huidige werkelijkheid is wat gecompliceerder. Belasting betalen is langzamerhand een soort open zenuw in de hele samenleving geworden. Wie kent er nog iemand die met plezier, of nou ja met plezier is misschien wat overdreven, maar met overtuiging dan,  belasting betaalt? Van politiek rechts tot links is belasting tegenwoordig een vies woord geworden.

Beroepsmatig probeer ik regelmatig mensen, als ze weer eens moeilijk kijken bij het idee dat ze überhaupt belasting moeten gaan betalen, uit te leggen dat belasting betalen toch niet alleen maar erg is, dat we daar toch de infrastructuur van de samenleving mee betalen: de zorg, sociale voorzieningen, onderwijs, natuur en cultuur (moet je er tegenwoordig helaas nadrukkelijk bij zeggen) enzovoort. Collectieve zaken waar je toch uiteindelijk zelf ook weer belang bij hebt. Eh ja ...... zie je ze dan meestal knikken, da’s waar, maar ..... Ja inderdaad ook een JSF(maar laten we het hier niet over Jack de Vries hebben), de missies naar Afghanistan of Libië, of weer meer asfalt worden ervan betaald, en nog veel erger ook de bankencrisis wordt betaald van ‘ons’ belastinggeld en dat zie ik persoonlijk ook allemaal niet echt zitten. Daar ben ik ook op tegen, maar is dat vervolgens een argument om helemaal geen belasting te willen betalen. Belasting betalen heeft toch uiteindelijk in de kern te maken met solidariteit en gemeenschappelijkheid. In de woorden van Obama: ‘een basale kwestie van eerlijkheid en integriteit.’ Ben ik het ook eens een keer met hem eens.

Dat rechtse halvegaren als onze libertariër Manders tegen elke vorm van belasting betalen zijn, maar er wel van willen profiteren door bijvoorbeeld lekker 130 te willen kunnen rijden op van belastinggeld verbrede snelwegen, betekent toch niet dat we er langzamerhand allemaal, ook uit de politieke linkerhoek geen zin meer in hebben. Bush jr. zei ooit dat het geen zin heeft om rijke mensen te belasten want ‘echt rijke mensen zoeken wel manieren hoe ze belastingen kunnen ontduiken’ en veranderde vervolgens ingrijpend de belastingwetgeving om het land zo op te zadelen met een megastaatsschuld. Gelukkig voor de staat - EN voor onszelf - zijn er ruim voldoende 'domme mensen' die onze samenleving draaiende houden. Dat is ook een keuze, een politieke keuze, omdat het de vraag stelt wat voor samenleving je wilt.

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Filtered HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type='1 A I'> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id='jump-*'> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.