Beauty is in the inkt of the printer

zondag, 20 maart 2011

De Keuringsdienst van Waarde wierp zich op de vraag: waarom zijn cartridges voor printers zo belachelijk duur? Het programma begon meteen al met een typisch voorbeeld. Een jonge onderzoeker vond bij de Mediamarkt een printer voor slechts €49,- Geen geld. Edoch, er zaten twee inktcartridges in en die kosten los, als ze vervangen moeten worden, €20,- per stuk. In feite betaal je dus maar €9- voor de printer an sich. Dat is toch raar?

Inktfabrikanten doen heel geheimzinnig over de receptuur van hun produkt. De inkt van je printer is zeg maar de Coca Cola van de tekstverwerkers. Het bestaat voornamelijk uit water, dan wat kleurstof en nog enkele geheime ingedriënten. Omgerekend komt een liter van die inkt op een slordige €3000,- Gooi d’r nog een op. Cruciaal en prijsopdrijvend lijken dus die TiTa Tovenaar stofjes, die ze niet willen verklappen. Dan is de vraag gerechtvaardigd: zijn die stofjes zo duur? Met als vervolgvraag: zijn ze zo duur, omdat ze zeldzaam zijn? Moeten we vrezen dat straks de grondstoffen voor de inkt op zijn? Vragen die helaas in het programma niet aan de orde kwamen.

Een in de arm genomen chemicus, verbonden aan een van de universiteiten van ons land, wist in zijn laboratorium overigens de perfecte printinkt te produceren, voor een prijs die neerkwam op €300,- per liter. Het lijkt er dus sterk op dat de prijs door de fabrikanten van de grote merken kunstmatig hoog wordt gehouden. Dat er weleens sprake zou kunnen zijn van illegale prijsafspraken. Na de Keuringsdienst van Waarde zou ook de Mededingings Autoriteit zich eens over de printerinkt moeten buigen. Tot die tijd: merkloze cartridges en hun dure evenknieën zijn volkomen compatible. Je zou ook tweedehands cartridges kunnen kopen: lege patronen die in een fabriek in China zijn nagevuld. Het maakt allemaal in je printwerk niets uit, wel in je portemonnee.

Reactie toevoegen

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Filtered HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type='1 A I'> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id='jump-*'> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.