zondag, 4 maart 2012
Auteur
JoopFinland

Bij een bezoek aan Nederland wip ik altijd even een bank binnen. Niet om er iets met geld te doen maar om het multiculturalisme in levende lijve te kunnen aanschouwen. 'n Bankmedewerkerster met een exotische naam en/ of dito uiterlijk, in Finland is zoiets onbekend. Hier doe je als allochtoon óf gedwongen niets óf je knapt de smerige baantjes voor de Finnen op. Nederlandse bezoekers stuur ik hier niet het museum of de eeuwig ruisende bossen in, neen, na 'n paar dagen vergapen ze zich hier aan het straatbeeld dat onwerkelijk blank en blond is. Finnen hebben zo weinig op met de rest van de wereld dat ze mijn naam niet alleen verhaspelen tot Jofs of Jupp, maar ook denken dat die naam Arabisch is, of West-Afrikaans. En dan ben ik nog niet eens gekleurd. 'n Vriendin van Indonesische komaf deed bij binnenkomst onze Finse gastheer opmerken: "O sorry, ik dacht dat U ook uit Nederland kwam?"

Vroeger was komaf niet iets geografisch maar had de term te maken met je maatschappelijke positie. In rond Nederlands gezegd, het ging erom of je poen had of niet. Wie weet waar de PvdA -leiders Drees, Vondeling, Den Uyl, Sint, Kok en noem ze allemaal verder maar op, vandaan kwamen? Wat telde was dat ze geen van allen uit de uitkering de ministersauto binnenstapten. Ze kwamen uit de elite van de Nederlandse bevolking en het kan wel zo zijn dat die elite zich het prettigst voelt in het Gooi of in de Amsterdamse grachtengordel, maar slechts weinigen zijn daar geboren. De partij die daarin altijd het meest straight is geweest, is de VVD. Vonhoff, Wiegel, Rietkerk, Bolkestein – ook al kwamen ze uit Drachtsterhoop, de voorlieden van de VVD hebben zich zonder uitzondering op Kasteel Middachten door Molly Geertsema laten voor- en doorlichten mbt de mores in oerrechts Nederland. OK, bekakt Nederlands spreken behoorde ook tot de vereisten maar belangrijker waren en zijn een verleden in het studentencorps en banden met Shell en/of het bankwezen. Uit Winterswijk komen is in de VVD geen doodzonde, een parvenu zijn wel.

Volgens mij is er in Nederland dus nog steeds huiver om over de geografische afkomst van een machthebberster te beginnen. Wil Geert Wilders graag weten dat ie uit Venlo komt? Menig potentieel stemmer zou bij die wetenschap afhaken. In Groen Links bestaat dezelfde terughoudendheid m.b.t. de woonstee van de partijleider. Want Venlo, dat is toch een beetje net-niet? Net-niet Limburg, net-niet Duitsland? De bejegening van Albayrak in de media is dan ook erg on-Nederlands. Gelukkig kan het programma Witteman & Pauw hier niet bekeken worden, de NOS steekt daar een stokje voor. Laten we God ervoor danken dat de rest van de wereld niets weet van dit staaltje van rabiaat seksisme en racisme. Nederland heeft betere exportprodukten. Zoals een toekomstige premier met 'n vleugje aroma...

JoopFinland