Vliegentharts variant van ‘methode SP’

Onlangs verscheen het boek ‘Onder Amsterdammers’ van Arjan Vliegenthart. In het boek evalueert hij zijn werk voor de SP in de afgelopen vier jaar, als wethouder ‘werk, participatie en inkomen’ in de gemeente Amsterdam. Op de presentatie van het boek in boekhandel Scheltema was de gehele SP-top aanwezig, wat aangeeft hoe belangrijk de SP de ervaringen met het regeren in Amsterdam vindt. Maar de betogen die daar werden gehouden gaven mij maar een vaag beeld.

Piet van der Lende

Afrin en Erdogan

Drie weken is het offensief van Erdogan in Afrin nu aan de gang zonder dat een van zijn doelen in zicht is. En nu heeft tot overmaat van Erdo's ramp de VS (bij monde van Minister van Defensiwe James Mattis), de supermacht die Erdo eerder had gezegd 'ga je gang', verklaard dat het genoeg is. Er zal nog wat gebombardeerd worden, nog wat geschoten en gemoord, maar eind volgende week zal 'Operatie Olijftak' over zijn, zo is mijn inschatting.

WK

Witte agenda

Na 'Hallo witte mensen' van Anousha Nzume vorig jaar en 'Witte onschuld' van Gloria Wekker afgelopen maand, ben ik 'Alledaags racisme' van Philomena Essed uit 1984 aan het herlezen. Daarin staan gewoon al de dingen die de latere schrijfsters ook naar voren brengen. Misschien een tikje voorzichtiger, nog niet helemaal de brutaalheid van Nzume, een boek waar ik ronduit vrolijk van werd met dat mengsel van doordachtheid met een beetje peper.

Weia Reinboud

Krijgshaftige woorden...

Donald Trump begon zijn 'State of the Union'-toespraak door zichzelf herhaaldelijk te feliciteren met de woorden: “Er is nog geen jaar verstreken sinds ik voor het eerst op dit podium stond ... Elke dag zijn we verder gegaan met een duidelijke visie en een rechtvaardige missie - om Amerika weer groot te maken voor alle Amerikanen...”. Hij pochte over wat hij zoal had gedaan: “We hebben de rampzalige Obamacare ingetrokken ... We hebben het belastingtarief voor bedrijven verlaagd van 35 procent naar 21 procent, dus Amerikaanse bedrijven kunnen concurreren en het opnemen tegen iedereen ter wereld”.

Bas van der Plas

Schieten op Jemen

Op 15 februari debatteert de Tweede Kamer over Nederlandse wapenexporten. Leveringen voor oorlogvoerende partijen in het conflict met Jemen komen dan zeker aan de orde, zoals tanks voor de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Saoedi-Arabië. Saoedi-Arabië verloor in de oorlog met Jemen meer dan 20 Abram-tanks. De VS levert weer verse exemplaren aan het Arabische Koninkrijk. Dat betekent dat ook de inzet ervan in de oorlog met de Houthi's in Jemen voort kan duren.

Martin Broek
Inhoud syndiceren