Staatsbezoek

Het kijken naar het Estse journaal levert soms spectaculaire informatie op, want mij werd via die weg verteld dat de 'Nederlandse koning op staatsbezoek in Estland is' en een ontmoeting had met de president en premier van mijn woonland. Moest ik toch even mijn wenkbrauwen fronsen... Nederlandse koning? Ik ben al vele jaren in de veronderstelling dat Nederland helemaal geen koning heeft en ook geen koningin. Ja, er is iemand die zich voor 'Nederlandse koning' uitgeeft, maar op die titel heeft hij geen enkel recht.

Bas van der Plas

Make PEACE GREAT again!

Ik hoop wel dat de demonstratie op 7 juli in Brussel tegen de NAVO groot wordt.” Tijdens een fietsvakantie door Noord-Duitsland bezoek ik een vriendin in Bremen. Zij haalt me met deze woorden uit de natuur en cultuur weer naar de politieke werkelijkheid. Ze begint over de twee-procentsnorm die de NAVO de lidstaten denkt te kunnen opleggen.

Martin Broek

Een poepje op de principes

Joris Luyendijk schreef begin deze maand een wrang essay voor De Correspondent, waarin zijn wanhoop over de staat van de politiek doorklonk. Onderzoeksjournalisten duikelen het ene schandaal na het andere op, ze spitten gigabytes aan informatie door, ze traceren hoe geld van internationals via Nederlandse postbussen en allerhande complexe constructies wordt weggesluisd, zodat die amper ergens belasting betalen. Ze schrijven er prachtige stukken over, de commotie is enorm, iedereen is in rep en roer – en vervolgens gebeurt er niets.

Karin Spaink

Dingen in opstand: tegen de universiteit als fabriek

Op de Universiteit van Amsterdam (UvA) woedt studentenprotest, als het ware in zakformaat. Vrijwel alle klassieke ingrediënten zijn er. Studenten in protest, bezorgd omdat hun studie steeds meer uitgehold en verschraald wordt vanwege neoliberaal beleid, rendementseisen en vooral bezuinigingen. Een regering die dit bezuinigingsbeleid oplegt. Een College van Bestuur (CvB) dat die bezuinigingen afwijst, net als de boze studenten - maar zich tegen die studenten keert als die studenten met hun protest een regeltje overtreden. Politie die wordt ingezet om het regeltje af te dwingen en er wat gehoorzaamheid in te hameren. Nieuw studentenprotest, nu niet alleen meer tegen neoliberaal beleid maar ook tegen politiegeweld.

Peter Storm

Mogelijke routekaart naar vrede op Koreaans schiereiland

De Verklaring van Panmunjom (27 april 2018), ondertekend door de leiders van Zuid- en Noord-Korea, opende de weg naar vrede op het Koreaanse schiereiland en onderhandelingen over denuclearisering tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea. De Trump-Kim top worstelt met het overleven van onverenigbare definities van denuclearisatie door Washington en Pyongyang.

Henk van der Keur
Inhoud syndiceren