In Frankrijk is 1792 nooit ver weg

'Wat we in 1792 met Louis XVI hebben gedaan kunnen we ook met Macron', verwoordde een vrouw in 'gilet jaune' op een barricade de pre-revolutionaire stemming in Frankrijk. Van Zuid tot Noord, van Oost naar West had de bevolking de recente verhoging van de brandstofprijzen aangegrepen om haar ongenoegen over de regering Macron te uiten en het land plat te leggen op een manier, zoals ze die alleen in Frankrijk kunnen.

WK

Terugtrekking VS uit INF-verdrag brengt kernoorlog stap dichterbij

Afgelopen maand kondigde de Amerikaanse president Donald Trump aan dat de VS zich terugtrekken uit het INF-verdrag. Dit verdrag verbiedt de VS en Rusland de productie en ontwikkeling van op de grond gestationeerde kernwapens voor de korte- en middellange afstand (met een bereik van tussen de 500 en 5.500 kilometer). Het verdrag markeerde het einde van een gevaarlijke nucleaire confrontatie in de jaren tachtig van de vorige eeuw. West-Europa wilde geen Amerikaanse Pershing-raketten tegen de SS-20 middellangeafstandsraketten van de Sovjet-Unie.

Henk van der Keur

Jenny Douwes

Gisteravond kwam op televisie de griezelfilm Jaws voorbij en ik moest daarbij aan Jenny Douwes denken. In het programma werd uit de doeken gedaan hoe de kijker van de haaienfilm gemanipuleerd wordt. Middels onder meer kleur en beweging wordt hij geraffineerd tot lijdend voorwerp van de handeling op het witte doek gemaakt.

Ook Douwes, de zelfbenoemde Jeanne d'Arc uit het Noorden, voorvrouwe van de zogenaamde Blokkeerfriezen, is de speelbal van gebeurtenissen en bewegingen die zij zelf niet opmerkt. Via haar bekendheid in Facebook heeft ze de aandacht van de mainstream media getrokken. Toen streken De Telegraaf en WNL op haar neer. En nu is ze de prooi van Sid Lukkassen.

JoopFinland

Hypocriet

Dit is een oude tekst. Ik herhaal hem, omdat het een eeuw geleden is dat een van de verschrikkingen van de vorige eeuw officieel tot een einde kwam. Zo'n 35 miljoen militairen http://www.wereldoorlog1418.nl/statistieken/ zouden het leven laten of gewond achterblijven in de Eerste Wereldoorlog. Daarna zou de Spaanse griep nog een groter (schattingen lopen nogal uiteen van 50 tot 100 miljoen https://en.wikipedia.org/wiki/1918_flu_pandemic) aantal doden eisen.

Martin Broek
Inhoud syndiceren