Verhoog de kiesdrempel

donderdag, 31 december 2020
Het spook van de versplintering waart weer rond. Verhoging van de kiesdrempel bevordert de kwaliteit van het debat.

Henk Witte

Veelvoudige crisis

maandag, 28 december 2020
Het corona virus gooit langzamerhand hoge ogen als 'game changer'. De aankomende vaccinatiegolf – hoe vertraagd ook – inspireert tot een progressieve omvorming van eerder noodzakelijk geachte crisisaanpassingen. Zo legde een antropoloog afgelopen zaterdagmorgen voor Radio 1 uit. Thuis werken (minder files), online onderwijs (wisselende schooltijden), minder regelzucht (flexibeler) bieden mogelijkheden tot gewenste 'transformaties', tot een te sturen 'cultuurschok'. Positieve veranderkansen die we moeten grijpen.

Hans Boot

Fata Morgana

donderdag, 24 december 2020
De beelden die me van het jaar 2020 het meest zijn bijgebleven zijn de overzichtsfoto's van steden als Wuhan of Parijs van tijdens de lockdown, gelegd naast die van dezelfde plek van voor de lockdown. De wonderbaarlijke teruggang van de luchtverontreiniging in al die megalopolen was verbijsterend om te zien. Wat een hoeveelheid shit stoten we tijdens ‘normale’ tijden uit. Ik denk dat iedereen op de hele wereld dit heeft gezien. Een zucht van verlichting is denk ik door de hele mensheid getrokken: schone lucht is toch niet alleen een fata morgana. En ik denk dat iedereen op de hele wereld niets liever wil dan in deze fata morgana leven.

Bender

Kindertoeslagaffaire: zoals de waard is…

woensdag, 23 december 2020
De gang van zaken rond de kindertoeslagaffaire staat niet op zich. Het is een perfecte illustratie van de gevolgen van het neoliberale denken op elk niveau.

Willem Bos

Rusland

vrijdag, 18 december 2020
Valt het jou ook op hoe men over Rusland spreekt, in de media? Zoals gisterochtend op de radio.

Nayako Sadashi

De oorlogen van Trump

donderdag, 17 december 2020
Bespreking van War in the age of Trump; the defeat of ISIS, the fall of Kurds, the Conflict with Iran, van de hand van Patrick Cockburn.

Martin Broek

Naar de rechter voor een avondklok

dinsdag, 15 december 2020
Er is alle reden om te twijfelen aan de effectiviteit van de maatregelen zoals Rutte die gisteravond afgekondigd heeft. Vooral het ontbreken van een avondklok is een leemte. Die zal dus door het volk moeten worden afgedwongen. Bij de rechter.

JoopFinland

Gaan we kapituleren voor de tweedeling op de arbeidsmarkt?

maandag, 14 december 2020
De gemeente Amsterdam neemt een reeks van maatregelen om de werkloosheid te bestrijden. De cohortaanpak, de werkbrigade, straks buurtbanen, een nieuwe bijverdienregeling met een premie van 200 euro per maand, creatie van werkgelegenheid op basis...

Piet van der Lende

Beste Lodewijk Asscher: het gelijk heeft tijd nodig

zaterdag, 12 december 2020
Lodewijk Asscher heeft deze dagen een plan gelanceerd dat er toe moet leiden dat er op enig moment geen werkeloosheid meer bestaat. Onmiddellijk kwamen de hersenbeschadigingen om de hoek kijken.

Henk Witte