Privacy als stropop

donderdag, 21 mei 2020
Minister de Jonge wil dat de telecomproviders de locatiegegevens van hun klanten aan het RIVM geven. Dat kan dan bestuderen waar mensen zich bevinden en hoe ze zich verplaatsen; dat zou helpen het virus onder controle te krijgen.

Karin Spaink

Hawija

zaterdag, 16 mei 2020
De zich voortslepende kwestie Hawija (70 burgerdoden door een Nederlands bombardement ten behoeve van de Amerikanen in Irak) heeft naast de volledige incompetentie en slaafsheid van ons Parlement als 'controle van de regering' FvD ontmaskerd als 'oppositiepartij'.

WK

Ons koude kikkerlandje

woensdag, 13 mei 2020
We hebben in Nederland het slechtste van twee systemen. Het slechtste van kapitalisme, namelijk de hebzucht, uitbuiting, verwaarlozing, ongelijkwaardigheid en vernietiging. In combinatie met het slechtste van de socialistische/sociaal democratische tendensen. Namelijk regelzucht, beklemming en betutteling. We hebben van twee tegengestelde systemen alleen de schaduwzijde. Een soort negatieve synthese van minpunten, dat is 'ons' systeem.

Nayako Sadashi

Aluhoedjes en extreem rechts: een gevaarlijke mix

zondag, 10 mei 2020
Het is eerder gebeurd: er ontstaat een spontane beweging van een grote verscheidenheid van mensen die zoiets algemeens eisen als ‘vrijheid’, of die eenvoudigweg zeggen ‘tegen de regering’ te zijn, en je kan er donder op zeggen dat de boel wordt geïnfiltreerd door extreem-rechts. Maar een beweging die zich beroept op complottheorieën nodig daar ook toe uit.

Joke Kaviaar

De toespraak van de koning

zaterdag, 9 mei 2020
Wat we ons goed moeten realiseren is dat ons staatshoofd ('de koning is onschendbaar; de ministers zijn verantwoordelijk') slechts een 'patsy' (zetbaas) is van de macht (het kapitaal).

WK

De samenzweringsepidemie – deel 2

zaterdag, 9 mei 2020
Onlangs schreef Alex de Jong op deze plek een column over complottheoriën. Volgens mij komt de aandacht voor samenzweringen momenteel niet uit de lucht vallen.

Rob Lubbersen

Jullie vrijheid is de onze niet!

donderdag, 7 mei 2020
Video’s van complotdenker David Icke, bekend om zijn antisemitisme en holocaust ontkenning, een deelnemer met een gele jodenster met opschrift ‘anti-vaxxer’, en dan nog durven oproepen tot een demonstratie tegen een lockdown die geen lockdown is met de bewering dat corona bedrog is. Dat beweert dan voor de vrijheid te strijden. Maar wiens vrijheid eigenlijk?

Joke Kaviaar