Geweldig WK

vrijdag, 29 juni 2018

Ik heb zo’n vermoeden dat er onder de lezers van Konfrontatie niet zoveel voetballiefhebbers zitten, daarom even een samenvatting van de eerste twee weken van het Wereldkampioenschap voetbal. Elke dag weer sta ik juichend op omdat Nederland niet meedoet. God, wat bespaart ons dat een hoop nutteloos gestress en oranjehysterie. Moet je je voorstellen dat ‘we’ wel hadden meegedaan. Alleen die winkels al, en de rust die er nu heerst. Bijkomend voordeel is ook dat je nu als je wilt (en alleen dan!) rustig kunt genieten van potjes enerverend voetbal zonder de bijbehorende verdwazing. Takse myket dus, voor de Zweden, die vorig jaar aanzienlijk bijdroegen aan de uitschakeling van de patatgeneratie en dit toernooi de Duitsers wipten.

Hetze tegen Turkse bijstandsgerechtigden.

dinsdag, 26 juni 2018

Regelmatig houden partijen in het politiek rechtse spectrum met in hun kielzog allerlei boze lieden op sociale media en weblogs zich bezig met vreemdelingenhaat en het bashen van bijstandsgerechtigden. Wanneer die twee kunnen worden gecombineerd gaan ze helemaal los. Een voorbeeld is een artikel in Elsevier van Linda Otter waarin de stelling wordt verkondigd, dat 20% van de Turkse bijstandsgerechtigden in Nederland wordt verdacht van fraude met onroerend goed in Turkije. Hieronder een analyse van het artikel, en van de stelling. Aangetoond wordt, dat de aanname berust op leugens, verdraaiingen en suggestieve berichtgeving.

Twee dingen

vrijdag, 22 juni 2018

Deze keer niets nieuws. Deze keer dingen die niet vaak genoeg gezegd kunnen worden. Er is van alles mis met de wereld, met dit werelddeel, met dit land, maar één ding in de economie is het meest desastreus en destructief. Het gericht zijn op groei. En dus op rente op rendementen op winsten.
Wiskundig kan oneindige groei bestaan, fysiek niet.
Basta.
Kapitalisme is gericht op die rendementen enzovoort en kan dus alleen lokaal tijdelijk lukken, intussen elders probleem op probleem veroorzakend.
Basta.

Staatsbezoek

dinsdag, 19 juni 2018

Het kijken naar het Estse journaal levert soms spectaculaire informatie op, want mij werd via die weg verteld dat de 'Nederlandse koning op staatsbezoek in Estland is' en een ontmoeting had met de president en premier van mijn woonland. Moest ik toch even mijn wenkbrauwen fronsen... Nederlandse koning? Ik ben al vele jaren in de veronderstelling dat Nederland helemaal geen koning heeft en ook geen koningin. Ja, er is iemand die zich voor 'Nederlandse koning' uitgeeft, maar op die titel heeft hij geen enkel recht.

Make PEACE GREAT again!

zaterdag, 16 juni 2018

Ik hoop wel dat de demonstratie op 7 juli in Brussel tegen de NAVO groot wordt.” Tijdens een fietsvakantie door Noord-Duitsland bezoek ik een vriendin in Bremen. Zij haalt me met deze woorden uit de natuur en cultuur weer naar de politieke werkelijkheid. Ze begint over de twee-procentsnorm die de NAVO de lidstaten denkt te kunnen opleggen.

Een poepje op de principes

donderdag, 14 juni 2018

Joris Luyendijk schreef begin deze maand een wrang essay voor De Correspondent, waarin zijn wanhoop over de staat van de politiek doorklonk. Onderzoeksjournalisten duikelen het ene schandaal na het andere op, ze spitten gigabytes aan informatie door, ze traceren hoe geld van internationals via Nederlandse postbussen en allerhande complexe constructies wordt weggesluisd, zodat die amper ergens belasting betalen. Ze schrijven er prachtige stukken over, de commotie is enorm, iedereen is in rep en roer – en vervolgens gebeurt er niets.

Dingen in opstand: tegen de universiteit als fabriek

zondag, 10 juni 2018

Op de Universiteit van Amsterdam (UvA) woedt studentenprotest, als het ware in zakformaat. Vrijwel alle klassieke ingrediënten zijn er. Studenten in protest, bezorgd omdat hun studie steeds meer uitgehold en verschraald wordt vanwege neoliberaal beleid, rendementseisen en vooral bezuinigingen. Een regering die dit bezuinigingsbeleid oplegt. Een College van Bestuur (CvB) dat die bezuinigingen afwijst, net als de boze studenten - maar zich tegen die studenten keert als die studenten met hun protest een regeltje overtreden. Politie die wordt ingezet om het regeltje af te dwingen en er wat gehoorzaamheid in te hameren. Nieuw studentenprotest, nu niet alleen meer tegen neoliberaal beleid maar ook tegen politiegeweld.

Mogelijke routekaart naar vrede op Koreaans schiereiland

donderdag, 7 juni 2018

De Verklaring van Panmunjom (27 april 2018), ondertekend door de leiders van Zuid- en Noord-Korea, opende de weg naar vrede op het Koreaanse schiereiland en onderhandelingen over denuclearisering tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea. De Trump-Kim top worstelt met het overleven van onverenigbare definities van denuclearisatie door Washington en Pyongyang.

Juliana en Soekarno

dinsdag, 5 juni 2018

Op een voorpagina van het Volksdagblad voor Nederland De Waarheid uit 1957 staat de foto van wereldkampioen schaken Botwinnik die een partij speelt tegen een 6-jarig jongetje bij wijze van opening van een schaaktoernooi in Felix Meritis, het bastion dat de CPN kort na de oorlog in Amsterdam had verworven. Mikhail Botwinnik was naast wereldkampioen en grondlegger van de Sovjet-schaakschool, voorzitter van de Vereniging Sovjet-Unie-Nederland en in die functie bezocht hij ons land.

JEFTA: weer een big business deal

vrijdag, 1 juni 2018

Junker en consorten willen vóór afloop van hun mandaat in 2019 een handelsakkoord rond hebben met Japan. Het is nu aan de Europese regeringsleiders en parlementsleden om hun voorstel goed te keuren. Corporate Europe Observatory meldde deze week dat de Commissie zijn belofte tot ´transparantie´ niet is nagekomen. Maatschappelijke organisaties en midden- en kleinbedrijf werden nagenoeg buitengesloten bij het schrijven van het akkoord. Het zijn dus weer de transnationale bedrijven die gaan profiteren van de investeringsbescherming (lees: schadeclaims voor de belastingbetaler) en de regelgevende samenwerking (lees: aantasting van beschermingsbeleid voor openbaar welzijn, arbeid, milieu en klimaat).