PVV zit niet stil

woensdag, 28 februari 2018

Dit verhaal gaat over intimidatie en bedreigingen door een partij die vrijheid hoog in het vaandel heeft. In mijn vorige bijdrage had ik het over een spiegel, over acties die verschillende groeperingen voeren tegen elkaar en het gevoel wat je krijgt als het jezelf betreft. Het ging toen over het gedrag van Beter voor Rijswijk en Rijswijks Belang die een conferentie over Palestijnse gevangenen hebben gecriminaliseerd en weten te voorkomen. Ook 20 hotelkamers hebben zij weten te cancelen.

Een schurk is een schurk. Ook op Urk

vrijdag, 23 februari 2018

Wat mij betreft mogen ze allemaal de plomp in, de beelden en de straatnaambordjes, het eerbetoon aan de 'helden' van de Neederlandse 'handelsgeest'. Weg met de beelden van nationale trots! Voorhamers in de aanslag. Maar ach, wat is een held? Het is ook maar een mens, nietwaar? Of zoals een Urker zegt ter motivering van het plan om daar de straten van een hele nieuwbouwwijk te vernoemen naar boeventuig zoals J.P. Coen: "U en ik hebben ook foute dingen gedaan. Er is geen een mens goed, u niet en ik niet." Waarom dan mensen op een voetstuk plaatsen als geen enkel mens goed is?

Vliegentharts variant van ‘methode SP’

woensdag, 21 februari 2018

Onlangs verscheen het boek ‘Onder Amsterdammers’ van Arjan Vliegenthart. In het boek evalueert hij zijn werk voor de SP in de afgelopen vier jaar, als wethouder ‘werk, participatie en inkomen’ in de gemeente Amsterdam. Op de presentatie van het boek in boekhandel Scheltema was de gehele SP-top aanwezig, wat aangeeft hoe belangrijk de SP de ervaringen met het regeren in Amsterdam vindt. Maar de betogen die daar werden gehouden gaven mij maar een vaag beeld.

Afrin en Erdogan

zondag, 18 februari 2018

Drie weken is het offensief van Erdogan in Afrin nu aan de gang zonder dat een van zijn doelen in zicht is. En nu heeft tot overmaat van Erdo's ramp de VS (bij monde van Minister van Defensiwe James Mattis), de supermacht die Erdo eerder had gezegd 'ga je gang', verklaard dat het genoeg is. Er zal nog wat gebombardeerd worden, nog wat geschoten en gemoord, maar eind volgende week zal 'Operatie Olijftak' over zijn, zo is mijn inschatting.

Witte agenda

dinsdag, 13 februari 2018

Na 'Hallo witte mensen' van Anousha Nzume vorig jaar en 'Witte onschuld' van Gloria Wekker afgelopen maand, ben ik 'Alledaags racisme' van Philomena Essed uit 1984 aan het herlezen. Daarin staan gewoon al de dingen die de latere schrijfsters ook naar voren brengen. Misschien een tikje voorzichtiger, nog niet helemaal de brutaalheid van Nzume, een boek waar ik ronduit vrolijk van werd met dat mengsel van doordachtheid met een beetje peper.

Krijgshaftige woorden...

zaterdag, 10 februari 2018

Donald Trump begon zijn 'State of the Union'-toespraak door zichzelf herhaaldelijk te feliciteren met de woorden: “Er is nog geen jaar verstreken sinds ik voor het eerst op dit podium stond ... Elke dag zijn we verder gegaan met een duidelijke visie en een rechtvaardige missie - om Amerika weer groot te maken voor alle Amerikanen...”. Hij pochte over wat hij zoal had gedaan: “We hebben de rampzalige Obamacare ingetrokken ... We hebben het belastingtarief voor bedrijven verlaagd van 35 procent naar 21 procent, dus Amerikaanse bedrijven kunnen concurreren en het opnemen tegen iedereen ter wereld”.

Schieten op Jemen

dinsdag, 6 februari 2018

Op 15 februari debatteert de Tweede Kamer over Nederlandse wapenexporten. Leveringen voor oorlogvoerende partijen in het conflict met Jemen komen dan zeker aan de orde, zoals tanks voor de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Saoedi-Arabië. Saoedi-Arabië verloor in de oorlog met Jemen meer dan 20 Abram-tanks. De VS levert weer verse exemplaren aan het Arabische Koninkrijk. Dat betekent dat ook de inzet ervan in de oorlog met de Houthi's in Jemen voort kan duren.

'Fuck the Police'? Ik dacht het niet!

donderdag, 1 februari 2018

'No justice, no peace - Fuck the police!' Dat roepen we op demonstraties tegen politiegeweld. En reken maar dat ik zowel aan zulke demonstraties als aan de leus meedoe. Is dat over de grenzen van het strafrecht? Fuck dat strafrecht. Beledig ik daarmee agenten-in-functie? Mooi, want precies die functie stinkt, agenten zijn feitelijk criminelen, uit belasting betaald. Als een Openbaar Ministerie er reden in ziet om me met strafvervolging te bedreigen, dan zeg ik: kom maar op, fuck dat OM. Is dat óók belediging? Des te beter. Maar er is met de leus 'Fuck the police' en 'Fuck dat OM' wel een probleem. Twee problemen eigenlijk.