Blufpoker rond Noord-Korea

dinsdag, 30 januari 2018

Spelen de Verenigde Staten een spelletje nucleaire blufpoker met Noord-Korea of moeten we serieus rekening houden met een kernoorlog? Er zijn goede redenen om te kiezen voor de eerste optie. Al sinds april 2017 dreigt de Amerikaanse president Trump met een aanval op nucleaire raketbases van Noord-Korea. Deskundigen houden rekening met een kernaanval ("first strike") of een beperkte aanval ("bloody nose"). Maar al deze dreigingen zijn vooralsnog niet bewaarheid geworden. Op 3 juli en wederom op 28 juli voerde Noord-Korea testen uit met zijn Hwasong-14 lange-afstands-raket, en op 3 september voerde het land zijn zesde kernproef uit zonder enige vergelding van de regering Trump.

Volkskrant werktuig Deep State

zaterdag, 27 januari 2018

De Volkskrant krijgt taart van Deep State. Vorig jaar lanceerde de NRC een smerige aanval op onze enige Nederlandse volkstribuun Omzigt, ten behoeve van zekere belangen. Uiteraard kon ons 'katholiek vakbondsblad' De Volkskrant niet achterblijven in serviliteit jegens de macht: in inclusief de voorpagina maar liefst 5 pagina's werd uit de doeken gedaan hoe onze AIVD en MIVD al in 2014 ontdekten dat de Russen bezig waren de VS te hacken.

'Wir haben es satt!' en de kapitalistische groeidwang¨

vrijdag, 26 januari 2018

Bestuurslid Roland Röder van de Duitse vereniging Aktion 3. Welt Saar e. V. schreef een pissig stuk voorafgaand aan de demonstratie 'Wir haben es satt – der Agrarindustrie die Stirn bieten', van afgelopen zaterdag in Berlijn. Aanleiding: voor de vijfde achtereenvolgende keer weigerde de organisatie een spreker verbonden aan A3W op de manifestatie. Hoewel de coalitie van ruim 50 organisaties in Wir haben es satt! - waarvan ook A3W Saar deel uit maakt – de stelling 'Verscheidenheid voedt de wereld' uitdraagt, laat ze in eigen kring weinig inhoudelijke verscheidenheid toe, aldus Röder.

Vakbeweging slaat op tilt

woensdag, 24 januari 2018

Heeft de vakbeweging haar langste tijd gehad? Al jaren neemt haar invloed af, evenals het aantal leden. In de traditionele media is de aandacht voor haar beperkt, de kennis van zaken gering en de toon badinerend. Misschien is het tekenend dat het Financieele Dagblad (FD) daarop een uitzondering is. De 'eigen' papieren en digitale informatiekanalen zijn meer propagandistisch dan analyserend. Er zijn stakingen. Van onderwijs tot schoonmaak, van transport tot zorg, van supermarkten tot 'flex bezorgers', maar de bonden zijn daarin meer volgend dan organiserend en de behaalde resultaten zijn kwetsbaar.

“Don’t let Afrin become another Kobane”

zaterdag, 20 januari 2018

Academici en internationale mensenrechtenactivisten hebben een petitie gepubliceerd waarin ze de wereldleiders oproepen om de voortdurende Turkse agressie tegen de Koerdische enclave Afrin in het noorden van Syrië, met beschietingen door artillerie en luchtaanvallen te stoppen.

De petitie, die ondertekend is door accademici en activisten als Noam Chomsky, Michael Hardt en Debbi Bookchin, roept op om nieuwe aanvallen van Turkije en van door Turkije ondersteunde jihadistengroepen als Al Qaeda, te voorkomen.

Hieronder de volledige tekst:

De dingen die er echt toe doen

dinsdag, 16 januari 2018

Laatst was het weer eens zo ver. Een expert liet zijn licht schijnen over onze concurrentiepositie binnen de Europese economie. En wat bleek? We werken te weinig. Met name de vrouwen laten het afweten op de arbeidsmarkt. Met hun deeltijdbaantjes is de arbeidsproductiviteit ver onder de maat. Natuurlijk werd er ook nog even ingekopt dat hun zelfontplooiing en de maatschappelijke relevantie niet uit de verf zullen komen met zo een geringe deelname aan het arbeidsproces.

De grote ruk

woensdag, 10 januari 2018

De conservatieve reactie op de progressieve erfenis van de jaren zestig liet in Nederland langer op zich wachten dan in Amerika en Groot-Brittannië. Frits Bolkestein en Pim Fortuyn doorbraken de surplace, hun opvolgers sprintten naar het rechts-populisme dat we nu beleven.

Kanttekeningen bij het FNV-offensief

maandag, 8 januari 2018

Komende zaterdag, 13 januari, is de landelijke start van het FNV-offensief ‘tegen de race naar beneden’. De FNV wil ‘een beweging voor fundamentele verandering op gang brengen, zodat Nederland eerlijk wordt’. De bond gaat strijden voor ‘maatregelen die de concurrentie tussen werkenden stopt. En maatregelen die ervoor zorgen dat iedereen, ook bedrijven en aandeelhouders, eerlijk gaat meebetalen aan onze samenleving.’