Aan tafel bij de familie Deporteur, de normaalste zaak van de wereld

zaterdag, 28 oktober 2017

Op tafel walmt de zuurkoolstamppot. Op televisie klinkt het journaal. Buiten waait de wind guur door de kale bomen. Het is eind oktober. Binnen, in huize Deporteur, is het behaaglijk. “Hoe was het op school vandaag?” In de klas van dochterlief, het jongste kind, was vandaag een kind ziek. “Dat gaat wel weer over,” zegt mama, en “beter dat ze thuisblijft, anders besmet ze jullie allemaal.” Gelukkig. Dat kind is vanmorgen niet afgevoerd naar Kamp Zeist.

Regeerakkoord? Ik geloof er geen barst van

dinsdag, 24 oktober 2017

Uit de reguliere media kon je in eerste instantie geen beoordeling destilleren van wat het regeerakkoord nou eigenlijk is. Er lekte voor publicatie van het akkoord van alles uit, maar een duidelijk beeld was er niet. Een soort geruis via de televisie en in de kranten, waarbij enkele puntjes er tamelijk willekeurig uitgepikt werden. Veel dingen eromheen werden verteld die niet belangrijk zijn. En er kwam geen echte mening naar voren over de achterliggende filosofie van het kabinet.

R.I.P. Ouwe Siem

donderdag, 19 oktober 2017

Ouwe Siem, decennialang een vertrouwde verschijning in alle kraakpanden van het land, is afgelopen dinsdag overleden. Hij wordt aanstaande zaterdag gecremeerd, om 13 uur,. Crematorium Waerdse Landen, Krusemanlaan 5, 1701 VN Heerhugowaard. Mail even wanneer je er bij wilt zijn: ouwesiem@mailtex.nl
Zaterdag 28 oktober gedenken we Siem in Zaal 100 in Amsrerdam. Aanvang 20 uur 

Weg, verdwenen

donderdag, 19 oktober 2017

Woensdag, wandeldag. We lopen door het noorden van de Achterhoek, Eibergen, Borculo, Ruurlo, eikeltjes knallen rondom op de bosgrond, de bomen zijn in herfsttooi, de velden groen. De velden groen? Ja, bijna alles is veeteelt, gras met koeien erop, veel gras zonder koeien, zonder bloemen, zonder insecten. En als het geen gras is is het maisteelt, voor het vee. Weer thuis brengt het nieuws het bericht dat in natuurgebieden driekwart van de insecten weg is, verdwenen.

Voor Vrijheid en Democratie

maandag, 16 oktober 2017

Langzaam zwaait de camera over de met Catalaanse vlaggen bewapende mensenmassa op de Placa de Catalunya in Barcelona. Aan de televisiebeelden te zien heerst er een opgewonden sfeer van solidariteit en strijdlust. Dat kan ook niet anders: het referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië is aanstaande. De camera zoomt in op een podium op het midden van het plein. Op het podium een aantal figuren, waarvan eentje zich losmaakt uit het decor en richting microfoon loopt. Mijn adem stokt als ik zie wie het is: de vrijheidslievende VVDer Hans Van Baalen. Dat is nog eens solidariteit!

Regeerakkoord en twee procent van de NAVO

vrijdag, 13 oktober 2017

Wanneer loeit er een anti-NAVO-geluid aan? De president van de Verenigde Staten speelt met veiligheid alsof het om zijn torenhoge bouwprojecten gaat. Zelfs bondgenoten in de Amerikaanse politiek beginnen af te haken. De republikeinse senator Bob Corker waarschuwde dat Donald Trump riskeert dat hij de Verenigde Staten brengt op “het pad naar een Derde Wereldoorlog”. En met de VS wordt de NAVO dan meegezogen. Want de VS heeft veruit de grootste krijgsmacht van de NAVO en Trump is daarvan de hoogste baas, met zijn vingers bij de atoomknop.

Referendum tegen ´sleepwet´

zondag, 8 oktober 2017

Afgelopen zondag was Lubach lekker op dreef. Geschamper over de ´vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten´ (WIV) en het tekortschietende toezicht op de uitoefening daarvan. Mooi staaltje ironie over het massaal afluisteren en ´hacken´ van sociale media, computers, smart-tv´s en telefoons op zoek naar persoonsgegevens van willekeurig iedereen. De opslag, uitwisseling en analyse van die data gebeurt natuurlijk al een tijdje, maar via deze wet wordt dat nu gelegaliseerd en gelegitimeerd. Daarom maakte hij reclame voor de club die hierover een raadgevend referendum en maatschappelijke discussie wil (https://sleepwet.nl/).

1917: op zoek naar een ander 'wij'

woensdag, 4 oktober 2017

De Russische Revolutie is leverbaar in tal van varianten, voor elke doelgroep één. Ze zijn het bestuderen meer dan waard, en je kijkt je ogen uit. Misschien kom je er al studerend zelfs een klein beetje achter hoe het nu zat, al blijft zelfs met de betere versies voorzichtigheid geboden.

Het einde van het kernenergietijdperk

zondag, 1 oktober 2017

Alle signalen wijzen erop dat kernenergie op haar laatste benen loopt. De energiebron vond haar oorsprong in het westers kapitalisme ten tijde van de Tweede Wereldoorlog als bijproduct van de ontwikkeling van kernwapens. Het civiele nucleaire tijdperk begon in oktober 1956 met de inbedrijfstelling van de Britse Calder Hall kerncentrale die de eerste atoomstroom ging leveren aan het elektriciteitsnet. Ondanks alle mooie praatjes sinds de jaren vijftig over de zogenaamde zegeningen van atoomenergie raakt de kernindustrie na de forse groei in de jaren zestig en zeventig steeds verder in verval.