Zelfrechtvaardigingen zijn geen excuus

donderdag, 28 september 2017

Collega Theodor Holman heeft meermalen betoogd dat neonazi’s en fascisten trots zijn op hun ideologie: wie niet fier is zo’n overtuiging aan te hangen, is in zijn ogen geen fascist of neonazi. Stemgedrag telt niet, alleen hoe je jezelf benoemt en je trots daarover.

Sybrand Buma op z'n Catalaans

maandag, 25 september 2017

Annemariek heette ze. Dat weet ik nog zo goed vanwege die k die er niet helemaal bij leek te horen. Van gereformeerde afkomst, net als ik. We hadden niets maar deden iets samen. Zaten in een liturgiegroepje. Van een kerk, in Amsterdam. Maar ik herinner me haar vooral vanwege de vierde mei. Stille omgang. We liepen er samen heen en in mee. Totdat vooraan in de stoet het Wilhelmus werd aangeheven. Er verstrakte iets in het anders door een mooie glimlach getooide gelaat van Annemariek. "Daar is het toch allemaal mee begonnen in die tijd', zei ze zacht. 'Met het opdreunen van volksliedjes. Je zou denken dat mensen daar iets van hebben geleerd, maar neen'.

Heimwee

zaterdag, 23 september 2017

Voor iemand die politiek volwassen geworden is in de roerige jaren ’80, is een terugblik op de afgelopen decennia een pijnlijke exercitie. Het totaal ontbreken van een radicaal links weerwoord op de mainstream politieke koers doet het revolutionaire hart ineenschrompelen van schaamte. Ja, heel even was daar de occupy-oprisping. Maar die was al weer weggekwijnd voordat die goed en wel betekenis kon krijgen. Waar zijn die scherp geformuleerde tegengeluiden van weleer gebleven? Ik hoor alleen vage echo’s van oude slogans. Bijna verworden tot dogma’s. En dat in een beweging die daar juist wars van was. Ik mis de gewaagde en prikkelende stellingnames in de belangrijke politieke thema’s van nu.

Het midden houdt geen stand

dinsdag, 19 september 2017

Draaiend en draaiend, de cirkel wordt steeds groter, dus hoort de valk de valkenier niet meer; alles gaat stuk; het midden houdt geen stand.’1 We leven in een tijd die de bekende dichtregels van Yeats een gevoel van actualiteit geeft. Een tijd waarin valkeniers verwoede pogingen doen om gehoord te worden. Waarbij de valken in deze parabel zich steeds meer ophouden in een eigen atmosfeer.

Extreemrechts loert en duwt

donderdag, 14 september 2017

Om niet te snel in de vergeten geschiedenis te geraken, koerst Rutte op duurrecords. Lopen en zwemmen liggen hem niet zo, dus gokt hij op de langstzittende regering en langstdurende kabinetsformatie. De eerste heeft hij binnen, inclusief de verlenging van vijf militaire 'missies', want ook Nederland is 'in oorlog' en dan moeten de onderwijssalarissen maar even wachten, Asscher heeft genoeg zendtijd gekregen. Het tweede record, Rutte III, ligt binnen bereik. Bij gebrek aan beter, tellen de media elke formatiedag, als het even kan met een grol. Zelfs de onwennige zomerkleding kon de politieke crisis niet verhullen.

Toen en nu

vrijdag, 8 september 2017

"Toen ze een moskee bekladden zweeg ik,
Want ik was geen moslim.
Toen ze een AZC bekladden zweeg ik,
Want ik was geen vluchteling.
Toen ze een lynchvideo over een zwarte politica verspreidden zweeg ik,
Want ik was geen zwarte vrouw.
Maar nu een of andere sexistische racistische megalomane witte narcist een spatje verf op zijn deur heeft gekregen laat ik van me horen hoor!"

(met dank aan Andro Edge)

Oorlogstromgeroffel rond Noord Korea

maandag, 4 september 2017

“Hoogste tijd om die Kim Jong-un eens flinke billenkoek te geven”. Aldus vanochtend de columnist Stijn van Nieuwland van Radio 1. Stijn vindt dat Noord Korea en Kim na een laatste proef met een waterstofbom maar eens hard moeten worden aangepakt. Met “billenkoek”. Een echte grappenmaker, die Stijn. Billenkoek, ha, ha, lachen!