Fietsen voor vrijheid of tegen bezetting?

donderdag, 31 augustus 2017

Israel heeft aangekondigd dat het de wielerronde Giro Italia 2018 in Israel wil laten starten. Een geweldig evenement om het land in de schijnwerpers te zetten en het 70-jarig bestaan te vieren. De wielersport en het ministerie van toerisme werken hard om het imago van Israel wereldwijd te promoten. Een van de grootste veiligheidsoperaties naast het bezoek van de paus. Meer dan 8000 politieagenten (incluis douane en militairen) zullen de wielrenners en bezoekers beveiligen: 13 miljoen euro kost het feestje

Ekonomische groei

zaterdag, 26 augustus 2017

Vorige week maakten het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Centraal Plan Bureau (CPB) cijfers bekend over de Nederlandse economie. In de media vervolgens juichtonen over de ontwikkelingen. Er werden groeicijfers genoemd van 3,5% meer dan in de ons omringende landen. Ik ga alle cijfers die gepresenteerd werden niet herhalen, daarover is veel informatie beschikbaar. Ik wilde wel eens weten wat er nou precies groeit, en of die juichtonen terecht zijn.

Voor wie niet weet wat hem of haar te doen staat

vrijdag, 25 augustus 2017

Uit het NRC van vandaag:

Duitse extreemlinkse site is verboden

Zeven weken na de rellen rond de G20 in Hamburg heeft de Duitse regering de radicaal-linkse website linksunten.indymedia.org vrijdag per direct verboden. De site is „het belangrijkste internetplatform van op geweld gericht extreem-links”, aldus minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière. De minister benadrukte dat hiermee niet het complete internationale mediaplatform Indymedia verboden is, maar alleen het Duitse filiaal linksunten.indymedia.

Dekolonisatie, ook binnen radicaal links

vrijdag, 18 augustus 2017

Onlangs, tijdens de anarchistische Pinkster Landdagen (PL) in Appelscha, vond een workshop plaats onder de noemer ‘Dekolonisatie van het anarchisme’ door twee mensen van de University of Colour (UoC). Deze groep was zeer actief tijdens de Maagdenhuisbezetting in 2015 en is daarna onverminderd doorgegaan onder het motto: No democratization without decolonization! Our aim is to decolonize and diversify the university. (zie: hier en hier)

Fijne frisse jongens

donderdag, 17 augustus 2017

Heb je honderden extreemrechtse mannen die in gevechtskleding in je stad rondbanjeren omdat ze het land ‘willen terugveroveren’, terwijl ze zichzelf bewapend hebben met semiautomatische geweren en nazivlaggen, en luidkeels ‘Soil and blood! Soil and blood!’ scanderen – ja, dan mag je toch gerust spreken van de coming-out van de neonazi’s.

[Zei Twitter, kort daarna: dat een grote groep witte mannen zwaarbewapend en groepsgewijs over straat kan lopen zonder dat de politie ook maar iets doet, is toch goddorie het ultieme bewijs van white privilege?]

Zee die moe is

zaterdag, 12 augustus 2017

Het is vakantietijd. Tijd om eens een gat te slaan in het rijtje boeken dat er staat om gelezen te worden. Tijdens een week kamperen in Berg en Dal las ik Haaienkoorts, geschreven door Morten A. Strøksnes Het gaat over de wonderlijke en soms gruwelijke wereld die men in 17e eeuw van de zee maakte – waarin de dieren menselijke karakters werden toegeschreven – en over de kleur van het water van de zeeën van nu. De groenlandse haai (die wel 400 jaar oud kan worden) speelt een rol op de achtergrond en leeft in de diepte.

Afrekenen met die vrijhandelsverdragen

woensdag, 9 augustus 2017

Na een taaie, lange strijd tegen CETA treedt op 21 september een uitgeklede versie van dit handels- en investeringsverdrag voorlopig in werking. Dat is vanuit democratisch oogpunt zeer ongewenst, want het creëert al feiten terwijl de parlementen zich nog moeten uitspreken. De tegenstanders maken zich nu op voor campagnes om de ratificatie door de parlementen van de EU-lidstaten te voorkomen. Maar ook om actie te voeren tegen andere handelsverdragen, zoals JEFTA (EU-Japan) en EU-Mercosur, het dienstenakkoord TiSA en de wereldhandelsorganisatie WTO.

Waarschuwing: oranje weer

dinsdag, 8 augustus 2017

Shit! Gisteravond even niet goed opgelet en onnadenkend het nieuws aangezet voor wat afleiding. Maar: geen saaie opening met een of ander topoverleg zoals gewoonlijk. Of met beelden van oorlog of een kabinetscrisis. Nee, het beeld was meteen helemaal oranje. Als bij een weerswaarschuwing, één oranje-zee. Een waarschuwing voor onbehouwen nationalisme in deze komkommertijd.

Euthanasie, 'voltooid leven' en de menselijke autonomie

donderdag, 3 augustus 2017

Met de kabinetsformatie op de achtergrond is de laatste maanden een discussie op gang gekomen over euthanasie. Preciezer; D66 probeert het recht op een zelfgekozen dood op de agenda te krijgen, niet alleen bij wat 'ondraaglijk en uitzichtloos lijden' wordt genoemd, maar ook als er sprake zou zijn van 'voltooid leven' in de ogen van degene die aan het eigen leven een eind gemaakt wil zien. Potentiële coalitiepartner ChristenUnie wil die kant niet op. De SGP heeft nog wat olie op het vuur gegooid met een stuk in de Wall Street Journal waarvan minstens de kop suggereerde dat dokters in Nederland vrij losjes mensen de dood in spuiten. Radicaal links beweegt zich in deze materie met enig ongemak. Dat is maar goed ook, want het is ongemakkelijke materie.