Links en de vakbeweging

woensdag, 31 mei 2017

De saaie titel mag misschien wat afgeleid hebben, ze betekent in ieder geval dat 'de vakbeweging' niet 'links' is. Wel lijkt me de bemoeienis van links met de vakbeweging urgent, op individueel niveau te beginnen met lid en actief zijn. Het rechtse offensief, binnen en buiten het parlement, richt zich immers meer en meer tegen de invloed en positie van de vakbonden in de arbeidsverhoudingen. En nergens en nooit zijn die en andere maatschappelijke verhoudingen erop vooruitgegaan na uitdrijving van de vakbonden.

Voorbij De Punt

vrijdag, 26 mei 2017

Veertig jaar later staat de trein in het dromerige Drentse landschap symbool voor alles wat terreur voor mij is gaan betekenen. Een log, geel gevaarte dat niets meer van doen heefft met waar ie voor bedoeld is. Hij staat stil. Bewegingloos. En doelloos. Hij is niet eens ontspoord, zoals een beetje trein zou doen die het niet eens is met wat er in en om hem heen gebeurt. Niemand heeft het meer over waar ie naar op weg was of waar ie vandaan kwam. Hij is geen onderdeel meer van een dienstregeling. Hij is Het Andere geworden, de disnormaliteit, alien. En aan het eind van de ontmanteling van het gewone wordt ie weggesleept, vol kogelgaten, de resten van de resten van oude kranten wapperend uit de zwartgeblakerde ramen.

Het midden houdt geen stand

maandag, 22 mei 2017

‘Draaiend en draaiend, de cirkel wordt steeds groter, dus hoort de valk de valkenier niet meer; alles gaat stuk; het midden houdt geen stand.’1 We leven in een tijd die de bekende dichtregels van Yeats een gevoel van actualiteit geeft. Een tijd waarin valkeniers verwoede pogingen doen om gehoord te worden. Waarbij de valken in deze parabel zich steeds meer ophouden in een eigen atmosfeer.

Onbeantwoorde vragen over nazi-terrorisme

dinsdag, 16 mei 2017

In Duitsland loopt het NSU-proces ten einde. Naar verwachting zullen de aangeklaagden schuldig worden bevonden. Maar ook daarna kunnen we de NSU-affaire niet beschouwen als een afgesloten episode.

Het staat vast dat tussen 1998 en 2011 de zogenaamde Nationalsozialistischer Untergrund minstens tien moorden, drie bomaanvallen en vijftien bankovervallen beging. De NSU eiste nooit verantwoordelijkheid voor hun daden op en werd pas in november 2011 na een overval ontdekt.

Het is zoals het is

zaterdag, 13 mei 2017

HET IS ZOALS HET IS. Die uitdrukking hoor ik steeds vaker. Het is een broertje, zusje mag ook, van OF JE HET ER MEE EENS BENT OF NIET….. Bij die tweede uitdrukking volgt dan meestal iets knaps en bewonderenswaardigs bij iets waar je het eigenlijk helemaal niet mee eens bent. Ik vrees dat het een nog altijd voortdurend defensief van links markeert.

Grab 'em by the poen

woensdag, 10 mei 2017

Dat GeenStijl de wind van voren krijgt, is terecht. De grofheden die daar routineus uitgedeeld worden, zowel door redacteuren als lezers, lijken elk seizoen venijniger te worden: de website is inmiddels met kop en schouders de grootste beerput van het Nederlandse internet. En het blijft niet bij voze of beledigende stukjes. Met regelmaat worden lezers opgehitst om mensen die GeenStijl niet zinnen, massaal lastig te vallen, eventueel ook in real life – desnoods levert de website daar de privégegevens van hun mikpunt du jour voor aan.

Niet links, niet rechts en niet recht door zee

dinsdag, 9 mei 2017

Het is niet links, niet rechts en ook niet recht door zee. De teksten van ‘Loesje’ zijn veel beter maar vaak probeer ik haar na te doen op de fiets, als ik gevaarlijke situaties in het verkeer meemaak. Ik las dat het statistisch waarschijnlijker is dat ik een ongeluk krijg door het gebruik van een mobiele telefoon dan door een terroristische aanslag. Het aantal verkeersdoden is gestegen door telefoongebruik.

Koude samenleving
En wat die mobieltjes verder veroorzaken!
-Het is zoveel leuker om met elkaar in contact te zijn dan te praten tegen een mobieltje of te whatsappen over de keuze van de lunch of je schoenen.

Marktmacht

zondag, 7 mei 2017

Ik zal wel weer een zwartkijker zijn, maar zodra rechts zich voordoet als progressief, groen, divers en betrokken, moet wat mij betreft de stormbal worden gehezen. Doorgaans betekent het namelijk een versterking van de onderliggende marktmechanismen en daarmee een versterking van de hegemonie van rechts: alleen geld en marktmacht telt. Neem nu dat stoetje captains of industry dat hoogstpersoonlijk de afkalving van de noordpool kwam bekijken om bij thuiskomst een gloedvol pleidooi af te steken over de noodzaak van duurzaamheid en vergroening. Met ook concrete wensen: of de overheid even tweehonderd miljard wilde gaan investeren in deze nobele zaken. Het milieu als business model.

Waar denk jij aan op 4 en 5 mei?

woensdag, 3 mei 2017

Gisterenavond, in de uitzending van Pauw zei Hanna Luden van het CIDI over de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei: “Het punt is, wij zitten allemaal op de Dam, voor de TV (…) en ineens vergeten wij dat we allemaal verschillende politieke meningen hebben en verschillende kleur (…) en zijn we allemaal één keer in het jaar in Nederland één”. Dat is, in een notendop, nu precies het probleem. “Het is een Nationale Dodenherdenking”, benadrukte in die uitzending bn'er Henk Spaan ook nog eens. En ook dat is de spijker op de kop. Een 'nationale' dodenherdenking. Iets voor ons Neederlanders dus. Om even allemaal “één” te zijn.

Stemmen in Frankrijk

maandag, 1 mei 2017

Ook in ons dorpje in de Zuid-Franse Herault is bij de eerste ronde van de verkiezingen de extreemrechtse Madame Le Pen als winnaar uit de bus gekomen. Dat gold voor zo'n beetje de helft van de gemeentes. Landelijk werd ze tweede, en doet ze dus (weer) mee voor de beslissende tweede ronde op 7 mei. Daar zal ze vermoedelijk verliezen van de enige kandidaat die haar voorbleef, de frisse meer-van-hetzelfde-neoliberaal Emmanuel Macron, die net op tijd uit de aftredende regering van Francois Hollande was gestapt en een eigen partij (En Marche!; Op Pad!) was begonnen. Er kon gekozen worden tussen maar liefst 12 kandidaten (waaronder twee Trotskisten!).