De neoliberale lobby

zondag, 30 april 2017

Vlak na de verkiezingen in Nederland waarbij de Partij van de Arbeid werd gedecimeerd wilde ik wel eens weten wat mogelijk de contouren waren voor de onderhandelingen over het programma van de nieuwe regering, dus ik kocht op 16 maart het Financieel Dagblad, de krant van de mensen die de beslissingen nemen.

Mathijs Bouman legde in een column uit waarover men waarschijnlijk ging onderhandelen en wat het knelpunt is voor de ondernemers die de beslissingen nemen. Er zijn de mogelijkheden van groen-rechts en grijs rechts. Met respectievelijk Groen Links of de CU en 55+. Momenteel onderhandelt men dus over 'Groen-rechts'. Dat wist Mathijs nog niet. Maar in zijn column liep hij het noodzakelijke 'hervormingsprogramma' langs.

Turkije bombardeert Koerden: ISIS loves its airforce

woensdag, 26 april 2017

https://pbs.twimg.com/media/C-SJ0KjXUAQWBjn.jpg
 

De Koerdische troepen in Syrië hebben vandaag om een no-flyzone gevraagd in het noorden van het land, na de Turkse luchtaanvallen op Koerdische troepen een dag eerder.

"Enkel wanneer het noorden van Syrië een no-flyzone wordt, kunnen de YPG het land ongehinderd verdedigen. Turkije moet de no-fly zone respecteren", aldus de Koerdische Volksbeschermingeenheden (YPG) op Twitter. Ze plaatsten een aantal tweets onder de hashtag #NoFlyZone4Rojava. Rojava is de Koerdische naam voor het noorden van Syrië.

 

Geredde geschiedenis: Domela en zijn museum

dinsdag, 25 april 2017

Laatst wisselde ik wat uit met anderen over een demonstratie begin jaren tachtig waar we allemaal aan mee hadden gedaan. Het was nogal uit de hand gelopen en daarom dacht ik dat ik er wel wat over opgeschreven had, ik hield in die tijd immers een dagboek bij. Het enige wat daarin stond was echter iets van de dag ervoor: dat ik misschien naar die demonstratie zou gaan, en dat ik daar veel zin in had. Vaak vergeet je je eigen geschiedenis vast te leggen, misschien besef je niet eens dat je geschiedenis máákt. Zoek maar eens naar oude posters van acties en evenementen: steevast zonder jaartal.

Voornemens voor de Eerste Mei

zaterdag, 22 april 2017

In 1951 ontstond de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal waarin België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland en Luxemburg een alliantie vormden, die zich uiteindelijk na een reeks van ontwikkelingen in 1993 transformeerde in het politieke en economische blok Europese Unie (EU). In 1983 vormden machtige multinationals als Nestlé, Unilever, Volvo en Renault de Europese Ronde Tafel van Industriëlen. In 1998 schreef De Volkskrant: “De Europese Ronde Tafel is méér dan een club industriëlen. Het is de invloedrijkste lobbyclub in Brussel met meer macht dan alle politici en ambtenaren bij elkaar...”. Nu heeft deze organisatie 50 leden, is nauw verbonden met de Europese banken en heeft een immense invloed op de EU.

Wij zijn de oorlogen zat

woensdag, 19 april 2017

Het is zondag, eerste paasdag. De paus veroordeelt onderdrukkende regimes maar roept ook op tot terughoudendheid. Het urbi et orbi gaat aan me voorbij, maar ik lees het de volgende dag in de krant. Wat ik wel zie is politicologe en VVD-raadslid in Amsterdam Hala Naoum Néhmé aan tafel bij Buitenhof. Ze heeft een kraakhelder verhaal.

Moordenaars in mooie pakken

maandag, 17 april 2017

De wereld wordt met de dag gevaarlijker. Ja, ja, je hebt een kans van één op een paar miljard dat je door een islamitische vrachtwagen in Londen of Stockholm wordt platgereden. En je hebt een kans van één op een paar miljoen om door een jihadist te worden onthoofd, mocht je op vakantie gaan naar bijvoorbeeld Afghanistan. Heb je de pech om in Syrië of Jemen te wonen, dan heb je heel veel mazzel als je NIET uit je huis en het leven wordt gebombardeerd. Nieuwe brandhaarden zijn in aantocht. Korea, Rusland, Turkije, ja zelfs Gibraltar. De wereld wordt echt met de dag gevaarlijker.

Grote grutjes: Jetta Klijnsma onverkiesbaar en de PvdA een ruïne

zondag, 16 april 2017

Aanvankelijk twijfelde ik nog: was PvdA-staatssecretaris Jetta Klijnsma nu naïef - waar haar oubollige taalgebruik op leek te wijzen - en maakte de VVD handig gebruik van haar sociale imago en tot handelsmerk geworden handicap om met haar als staatssecretaris van Sociale Zaken in een coalitie met de PvdA een snoeihard afbraakbeleid in de sociale zekerheid te laten uitvoeren, en doorzag zij deze list niet, of was zij carrièrebelust, bereid om haar principes omwille van de macht te verkwanselen en zelfs sadistisch?

Uitspraak Monsanto Tribunaal

donderdag, 13 april 2017

De vijf rechters van het Monsanto Tribunaal doen op 18 april hun symbolische, maar belangrijke uitspraak in de zaak tegen chemiereus Monsanto. Dat gebeurt om 15 uur in Den Haag; het is live te volgen (voorzover er nog vrije stoelen zijn) of per livestream. Manu Chao ondersteunt het tribunaal met een nieuw nummer.

Gevaarlijke situatie, fascistische dreiging

maandag, 10 april 2017

De Tweede Kamer-verkiezingen zijn gevolgd door misleidend gevoel van opluchting, en een kabinetsformatie in een sfeer van bedrieglijke kalmte. Ieder restant van opluchting kunnen we maar beter snel terzijde schuiven. Over de kalmte slechts dit: als de kelder van een slecht geventileerd huis zich langzaam met koolmonoxide vult, heerst daar ook kalmte.

Homovriendelijke oorlogshitsers

zaterdag, 8 april 2017

Via een nieuwslink op facebook zag ik D66-onderhandelaars Alexander Pechtold en Wouter Koolmees hand in hand lopen naar het overleg over de vorming van een kabinet. Zij deden mee aan de solidariteitsactie voor twee homo's die in het weekeinde daarvoor in Arnhem werden mishandeld omdat zij hand in hand over straat liepen. Journaliste Barbara Barend had via Twitter hiertoe opgeroepen. Later berichtte CNN dat in de hele wereld mannen hand in hand lopen uit solidariteit naar de mannen uit Arnhem. Barbara Barend en Frits Barend liepen in Nederland mee. Mooi gebaar, behalve als ze Barend of Pechtold heten.