Maandstondetaart voor fascist en sexist Thierry Baudet!

zondag, 26 maart 2017

Welkom in de Tweede Kamer, Thierry. Is het huiselijk genoeg voor je? Schemerlampje, oud Hollands vergezicht aan de muur, barokmuziek uit de speakers? Voel je je een beetje geborgen, Thierry? Ik vraag het maar even. Want Thierry Baudet voelt zich altijd maar ontheemd. In zijn boek Oikofibie noemt hij zijn thuis, zijn land, zijn natiestaat: 'De Oikos'. Een huis, vrij van alles wat maar modern of surrealistisch is, vrij van alles dat vreemd is. En hij is bang.

Het grote succes van de PvdA

vrijdag, 24 maart 2017

Wat verklaart de implosie van de PvdA? En het feit dat deze stemmen niet bij andere linkse partijen terecht zijn gekomen?

Afbeeldingsresultaat voor pvda-vlag

Sprankjes hoop

maandag, 20 maart 2017

Het zijn voor linkse activisten geen opwekkende tijden. Trump, Rutte, Erdogan, Wilders, Poetin, Buma, Le Pen, Baudet en de rest van het rechtse zooitje, winnen steeds meer terrein. Gevestigd links speelt het neoliberale spel mee, probeert daarbij het beste jongetje van de klas te zijn, of is te angstig en benauwd om echt tegenwicht te bieden. In Nederland stevenen we af op Rutte III dat nog rechtser, nog asocialer en nog repressiever zal zijn dan Rutte I en Rutte II.

Internationaal recht te kijk gezet

maandag, 20 maart 2017

Dit gaat over het afstraffen van de naleving van het internationaal recht. Wie als organisatie of persoon zich aansluit bij de BDS beweging (boycot, desinvesteringen en sancties) loopt een grote kans om aan de grens met Israel geweigerd te worden. Letterlijk ‘Terug naar af' op het mens-erger-je-niet bord. Niet in de waterput, want die hebben ze niet bij de Israelische douane, ook niet zoveel beurten overslaan of wachten tot er iemand op jouw plaats terecht komt, maar terug naar af. Terug naar het land van herkomst.

Rutte en zijn rel

zaterdag, 18 maart 2017

Dit vond ik het opmerkelijkste stuk in de kranten van de voorbije week. Leest en huivert:

Die Turkse minister Kaya (Gezinszaken) dacht natuurlijk: als Jesse Klaver een meet-up met zijn achterban kan houden, kan ik het ook. De tijd van de fax ligt achter ons, we hebben Facebook – mevrouw Kaya had haar meet-up ook achter een laptop in Ankara kunnen afdoen. Maar dat had niet zo’n fijn conflict opgeleverd.

Jaap de Hoop Schoothondje

dinsdag, 14 maart 2017

Jaap de Hoop Scheffer is nu het schoothondje van Donald Trump. In 2003 was hij dat nog van George Bush. De hele wereld zag toen hoe Jaap samen met Balkenende als twee kruiperige onderdanen in het Witte Huis zich aanbood aan de Amerikaanse president van die dagen. En nu doet hij iets dergelijks met de huidige baas van de USA. 'We moeten Trump omarmen' is de boodschap van de man die na het likken van Bush ooit secretaris-generaal mocht worden van de NAVO. Zie het AD van 3 maart 2017. Wacht hem weer een beloning? Jaap de Hoop Scheffer wederom als schoothondje. Jaap de Hoop Keffer.

Deprimerende stemmen

zondag, 12 maart 2017

Verkiezingstijd is steevast de meest deprimerende tijd die er is. Dat geblaat van die mannetjes, die plotseling overal opduiken om leukig te doen en ingestudeerde grapjes te vertellen. Getverdemme. Het parlementaire systeem is debet aan zo’n beetje alle problemen en brengt het laagste in de mensen naar boven. Of dacht je dat het toeval was dat zo’n Trump ineens achter het stuur zit? Ik schreef bij de vorige verkiezingen - vier jaar geleden alweer! - al een column met adviezen voor hervormingen waar helaas niet op gereageerd is door de partijen die nu weer zo graag onze aandacht willen. Maar deze verkiezingen gaan daar qua deprimerendheid nog een schep bovenop doen.

Blijven zitten waar je zit

donderdag, 9 maart 2017

Interessant leesmateriaal van de Europese Commissie over de situatie van vluchtelingen. Wat blijkt: het gros van de vluchtelingen zit in uitzichtsloze situaties te wachten op, ja, op wat eigenlijk? Tussen 1978 en 2014 was slechts één vluchtelingencrisis binnen drie jaar min of meer opgelost, in de zin dat de vluchtelingen weer veilig naar huis konden. Maar meestal duren vluchtelingencrises 25 jaar of langer. Driekwart van de Afghaanse vluchtelingen in Pakistan verblijft daar bijvoorbeeld al dertig jaar. De vijf grootste vluchtelingencrises - Syrië, Afghanistan, Somalië, Soedan en Zuid-Soedan - vallen allemaal in de categorie 'langdurige crisis'.

Geen nieuw poesje voor Wilders

dinsdag, 7 maart 2017

Als het geen kinderen zijn die door de dictator op de arm worden genomen om zich het imago van knuffeltiran aan te meten, dan zijn het wel dieren. En zo kwam het dat antifascisten een bezoek van Wilders aan een dierenasiel in Zaandam moesten zien te verhinderen. En dat lukte. Ik was al van plan om een protestbord te maken voor de demonstratie met de tekst: “Hitler hield ook van dieren” of “Hitler had ook een hond”. 

Accelarationisme

vrijdag, 3 maart 2017

Wat is dat nu weer? De accelarationisten of 'versnellings aanhangers' worden zo genoemd, omdat ze vinden dat de technologische ontwikkelingen eigenlijk helemaal niet zo snel gaan, dat kan veel sneller en vooral: heel anders. Nou heb je conservatieve en progressieve accelariotinisten. Het boek Inventing the Future (1*) dat ik lees is van de progressieve stroming. In het boek wordt uitgelegd, dat automatisering en robotisering helemaal niet zo snel gaan als wel zou kunnen. Zo is in de industrie in de Verenigde Staten nog maar in 10% van de bedrijven een robot ingevoerd, terwijl het in die andere fabrieken ook wel zou kunnen.