Honderd jaar Oktoberrevolutie

maandag, 28 november 2016

Volgend jaar is het honderd jaar geleden dat de Oktoberrevolutie in Rusland plaatsvond. De eerste publicaties die teruggrijpen op dat memorabele gebeuren zijn inmiddels verschenen. Er valt natuurlijk na honderd jaar wel het één en ander over te zeggen en te schrijven. De Russische Revolutie van 1917 heeft immers de toestand in Europa en eigenlijk de hele wereld zo'n beetje de hele 20e eeuw sterk beïnvloed.

De zaak Menten

vrijdag, 25 november 2016

Omroep MAX is 23 november 2016 begonnen met het uitzenden van De zaak Menten, een gedramatiseerde televisieserie. De serie is gebaseerd op het boek van Hans Knoop, destijds hoofdredacteur van het opinieblad Accent, nauw gelieerd aan De Telegraaf. Het boek van Knoop werd in 1977 gepubliceerd en nu is er, naar aanleiding van de serie bij MAX, een nieuwe druk van verschenen. De zaak Menten is de zaak zoals die werd gereconstrueerd door Hans Knoop. Het is een versie waarbij zeker de nodige kanttekeningen te plaatsen zijn.

Neo-kolonialen

woensdag, 23 november 2016

Het voorstel in het verkiezingsprogramma van Denk om onze straten en pleinen te ontdoen van namen die verwijzen naar de ‘helden’ uit ’ons’ koloniale verleden heeft tot veel reacties geleid. Naast de gebruikelijke hoeveelheid racistische bagger (willen die apen ons behalve zwarte Piet ook nog onze nationale helden als Coen en De Ruyter afnemen), zijn er ook nogal wat reacties van mensen die zichzelf als gematigd of zelfs progressief beschouwen. Juist deze reacties laten zien hoe diep het koloniale denken zit.

Maak van de stem des volks geen fetisj

donderdag, 17 november 2016

Hou toch op over mensen die jarenlang genegeerd werden en in Trump eindelijk de kandidaat van hun dromen hebben gevonden. Kijk naar de feiten: Trump heeft een half miljoen stemmen minder getrokken dan Mitt Romney in 2012 deed. Het frame dat Trump won door de sympathie te krijgen van al wie zich eerder uitgesloten voelde, is nergens op gebaseerd.

Trump trok minder stemmen dan Romney. Laat dat terdege tot u doordringen: weinig stemmers liepen warm voor de man.

Nederlandse bodem

maandag, 14 november 2016

De plek waar je geboren wordt, kun je niet kiezen, ook je ouders kies je niet. Gelukkig ben ik in Nederland geboren en ervaar ik bepaalde vrijheden en mogelijkheden die je in sommige andere landen niet kunt vinden. Sinds een week ben ik terug uit zo`n land, terug uit Palestina.

Zwarte Pieten zwartepieten en nog zien witten geen racisme

vrijdag, 11 november 2016

Morgen zal de zogenaamd goedheiligman, ook wel Sinterklaas genoemd, zijnde een witte vent met een witte baard op een ook al wit paard, zijn intrede weer doen in Neederland. In zijn kielzog de nog altijd niet gekielhaalde 'Zwarte Pieten'.

Zie ginds komt de stoomboot terwijl de wind door de bomen waait en makkers hun wild geraas nog altijd niet staken. Het gaat allemaal gebeuren in Maassluis om vervolgens als een virus door het hele land te waren, op de voet gevolgd door televisie en radio en beschermd en gefinancierd door de politiek en de staat en de gemeenten die in hun volharding deze racistische gewoonte in stand te houden steeds meer hun racistische ware aard laten zien. En die ware aard, die is besmettelijker dan de vogelgriep.

Rechters

zondag, 6 november 2016

Rechters en gemeenten mijden principiele uitspraken over de participatiewet en zij volgen soms slaafs de ideologische prietpraat van de regering. Het komt vaak voor, dat advocaten een rechtszaak namens een client beginnen tegen de gemeente in verband met de participatiewet. Dit betreft dan individuele zaken. Soms trekt de gemeente een besluit dat op een individu betrekking heeft in, bijvoorbeeld wanneer een voorlopige voorziening is aangevraagd, en de gemeente ziet aankomen dat ze het gaat verliezen.

Sonoor gekakel

donderdag, 3 november 2016

In 1980 begon ik met een paar andere vrouwen een drukkerij. In de linkse beweging wemelde het toen van de alternatieve bedrijfjes, ook al kregen we zelf het woord ‘bedrijf’ in die tijd niet over onze tong. We waren geenszins van plan er ooit van te gaan leven want dat zou betekenen dat we allemaal rare dingen moesten drukken. Commerciële shit, maar ook gewoon: pamfletten en krantjes met opvattingen waar we het niet genoeg mee eens waren. Het kwam heel precies, en terecht!