Riphagen: sterke film

maandag, 26 september 2016

“Een grotere ploert dan Dries Riphagen zal niet snel opduiken in een Nederlandse speelfilm” aldus  het Algemeen Dagblad bij de première van RIPHAGEN in de Nederlandse bioscopen. Het AD heeft een punt. Andries Riphagen was tijdens de Tweede Wereldoorlog een aalgladde en meedogenloze collaborateur. Hij verrijkte zich door valse beloften met de bezittingen van honderden joden die hij vervolgens aan de Duitse bezetter uitleverde. Hij kwam ermee weg. En daar valt nog wel wat meer over te vertellen. Pieter Kuijpers heeft er een superspannende en sterke film over gemaakt.
 
Effect

De nuttige idioten van Erdoğan

vrijdag, 23 september 2016

We hebben een nieuwe vijand en hij heet Recep Tayyip Erdoğan. Sinds de mislukte couppoging in Turkije staat het land in het middelpunt van de belangstelling. Aanleunend tegen een lange traditie van Europese fabels over orientaalse despoten noemt bijvoorbeeld Afshin Ellian Erdoğan een 'sultan'. De grote steun die Erdoğan onder Turken heeft wordt afgeschildert als een vorm van collectieve verstandsverbijstering. Was het maar zo eenvoudig.

Regering kondigt nieuwe toekomstige bezuinigingen op de gezondheidszorg aan

dinsdag, 20 september 2016

Ook de verhoging van de huurtoeslag is een tijdelijke vreugde, want er wordt gebroed op bezuinigingen op die toeslag. Vrijdag lekten de miljoenennota en de Macro Economische Verkenningen van het Centraal Plan Bureau uit. Deze plannen zullen officieel morgen op Prinsjesdag bekend worden gemaakt. Staatssecretaris Van Rijn had in juni al aangekondigd, dat geplande bezuinigingen uit het regeerakkoord op de gezondheidszorg (verpleeghuizen en gehandicapteninstellingen) van 500 miljoen niet doorgaan. Ook op andere terreinen waren er in de zaterdagkranten juichtonen over de nieuwe begroting van de regering.

Gewurgd om een grap: foutje

dinsdag, 20 september 2016

Had je maar geen grap moeten maken. Had je je maar niet moeten verzetten. Dat is de postume boodschap van het OM aan Mitch Henriquez vandaag. https://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@95976/mh/ Die agenten moesten wel. Ze zijn alleen een beetje te ver gegaan. Nou vooruit dan, voor de publieke opinie en als zoethoudertje: we vervolgen er twee.

De held spelen

donderdag, 15 september 2016

Mensen vragen zich af wat mij bezielt om na een verblijf van ruim twee decennia in Finland terug te keren naar Nederland. Naast persoonlijke motieven heb ik ook een beweegreden van algemener aard die wellicht aanleiding kan zijn voor een dsicussie.

Wie zich de Finse taal eigen maakt merkt al snel dat het in dat land in de media en op de verjaarsborrel vooral gaat over de Finse geschiedenis. Op zich geen slechte zaak, ware het niet dat de verhalen bol staan van de frustratie. Men heeft het graag en veel over verloren gebieden en over de heldenrol die opa gespeeld heeft aan het Oostfront. Opvallend hierbij is de slachtofferrol die de Finnen voor zichzelf opeisen (Wir haben es nicht gewusst).

Turkije wacht een onzekere toekomst; een overzicht voor beginners en gevorderden

dinsdag, 13 september 2016

De huidige stand van zaken in Turkije zal voor velen onduidelijk en verwarrend zijn. Daarom is het wellicht goed om de belangrijkste feiten die tot de huidige situatie hebben geleid nog eens de revue te laten passeren. Dit artikel is echter meer dan een overzicht, want uiteindelijk leidt het naar een oorzaak van het zeer onzekere toekomstbeeld voor Turkije waar ik in eerdere artikelen nog niet aan toe ben gekomen. Zowel voor beginners als gevorderden dus…

Dreiging

Gevangenis Griekenland

zondag, 11 september 2016

Gerald Knaus heeft een beetje spijt. Knaus geldt als de bedenker van de Turkije-deal die erop neerkwam dat Turkije alle vluchtelingen ervan zou weerhouden naar Europees grondgebied door te reizen in ruil voor een fikse zak geld en visumliberalisatie. Onderdeel van de deal was ook dat Europa Syrische vluchtelingen die in Turkije tegengehouden waren vervolgens toch in de EU zouden toelaten volgens een vaste verdeelsleutel onder de lidstaten. Klinkt omslachtig, en dat is het ook.

Bestaat de markteconomie wel?

dinsdag, 6 september 2016

Tijdens de mondialiseringsbeweging ongeveer tien jaar geleden verbaasden veel actievoerders zich over de kloof die gaapt tussen de werkelijkheid van de economie die zij zagen en het geïdealiseerde model van de neo-klassieke economen, die in het kader van het neo-liberalisme een model ontwikkelden waarin de marktwerking een glansrol speelde. Hoe minder overheid, en hoe meer marktwerking, hoe meer welvaart en een harmonisch evenwicht tussen vraag en aanbod in het verschiet liggen. Veel actievoerders waren wars van kant en klare ideologische en modelmatige verklaringen van de werkelijkheid.

MISHANDEL

zondag, 4 september 2016

Er bestaat seksisme. Dat is dat het fysiek sterkste geslacht zijn wil oplegt of probeert op te leggen aan het zwakste – en in laatste instantie wordt overgegaan tot mishandelen van een vrouw als hij zijn zin niet krijgt.
Er bestaan seksistische culturen. Op een of andere duistere manier weet een seksistische groep het voor elkaar te boksen dat hun ideeën in de cultuur opgenomen worden.